GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Budvaru hrozí žaloba za slabou dvanáctku

 

 

ilustracni foto

Žalobu na Budvar chystá Sdružení za poctivé české pivo. Šéf sdružení: Právníky platím ze svého. Pivovarníci mu nevěří.

 


Sdružení za poctivé české pivo vytáhlo do boje proti dalšímu pivovaru. Po Plzeňském Prazdroji, se kterým po žalobě za údajné klamání spotřebitelů nedávno uzavřelo smír, zaútočilo na Budějovický Budvar. Jeho Budweiser Budvar světlý ležák má ve slovenské verzi etikety označení dvanáctky, přitom ale test švýcarské laboratoře naměřil 11,73 stupně. Sdružení mluví o bezprecedentním klamání spotřebitelů a případ je připraveno hnát až k soudu.


Problém je, že Budvar používá pro český a slovenský trh jednu etiketu s popisem zvlášť pro český trh a zvlášť pro ten slovenský.


V české verzi se v souladu se zdejšími předpisy o stupňovitosti nepíše, v Česku platí a užívá se označení "ležák", který má rozmezí od 11 do 12 stupňů. Český pivař si ale může číst i slovenskou verzi etikety. "Jde o bezprecedentní klamání zákazníků," říká předseda sdružení Jiří Žák.


Do sporu už zapojil renomované a drahé právníky. Ve sporu s Prazdrojem zastupovala sdružení kancelář Havel a Holásek, proti Budvaru táhne Žák s právníky z kanceláře Čech, Hromek, Pleskač.


V Budvaru jsou přesvědčeni, že ani oni zákazníky neklamou. "U rychloobrátkového zboží jsou vícejazyčné etikety běžné. Je na nich zřetelně označeno, jaká část se pro jaký trh vztahuje. Obě verze do puntíku vyhovují všem příslušným zákonům té země, pro kterou jsou určeny," vysvětluje ředitel Budvaru Jiří Boček.


Případ údajné "dvanáctky", která ve skutečnosti není dvanáctkou, už řešil soud v kauze žaloby sdružení na Prazdroj. I v případě lídra trhu a jeho značky Pilsner Urquell si nechalo sdružení udělat rozbor u vlivné švýcarské laboratoře Labor Veritas a ten ukázal, že Urquell má 11,64 procenta extraktu původní mladiny (EPM). Jenže Prazdroj nikde neuvádí, že se jedná vyloženě o dvanáctku, a sdružení to v mimosoudní dohodě, sepsané tři dny před závěrečným jednáním soudu, uznalo.


Podezřelé sdružení?


Sdružení na své stránky postupně dává další a další popis kauzy Budvar, včetně vyjádření právníků a zástupců obou stran. Žák odmítá spekulace velké části českých pivovarníků, že je placen některým z konkurenčních pivovarů. Drahé právní zastupování nebo testy v renomované švýcarské laboratoři by si přitom mohlo dovolit málokteré občanské sdružení nadšenců.


"Mám určité podnikatelské aktivity v Německu a platím náklady sdružení ze svého," tvrdí Žák. Sdružení má pět členů a nové nepřijímá. Během soudního sporu s Prazdrojem se podle Žáka chtělo několik zájemců přihlásit, ale bylo prý podezření, že nemají čisté úmysly.


Sdružení si nechalo otestovat celkem osm značek českých pivovarů (z produkce ležáků od Prazdroje jde kromě Pilsner Urquell také o Kozla Premium, u kterého test naměřil 11,53 procenta EPM, ale po uzavřeném smíru sdružení už rozdíl u Kozla nekritizuje; ani u Kozla Premium totiž Prazdroj nikde neuvádí předpokládanou stupňovitost).


Pivovarníci odmítají celou kauzu komentovat. "Nemohu se k tomu jakkoliv vyjadřovat, nemám dostatek informací a také nám to neumožňují stanovy," říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.


Pivovarníci mají strach


Žák v podstatě vyvolal mezi pivovarníky dojem inkvizice. Další lidé z branže názor sice řeknou, ale nechtějí zveřejnit jméno. Bojí se.


V ostrém konkurenčním boji je zpochybňování kvalitativních parametrů piva pro pivovary hodně citlivé téma. "Už když útočili proti Plzni, říkal jsem, že to nemá logiku. Připadá mi, že sdružení postupuje na něčí objednávku. Ale nezveřejňujte moje jméno, měl bych je do týdne na krku také," říká šéf jednoho z menších uznávaných pivovarů.


Podezření z účelového postupu Žák odmítá. "Postupně se budeme zabývat dalšími testovanými značkami piv. Jsem si vědom, že jsme se dali cestou, která není obvyklá. Ale český zákazník je zvyklý piva rozlišovat především podle stupňovitosti, a proto posuzujeme v první řadě tento parametr."

 

Pivo a stupně


11,73 %


extraktu původní mladiny obsahuje dle testu Labor Veritas Budweiser Budvar světlý ležák. Pivovar v souladu s českými zákony pivo označuje v Česku jako ležák. Na Slovensku jako 12%.


35,2 %


produkce tuzemských pivovarů tvoří ležáky a jejich podíl každým rokem narůstá na úkor výčepních piv (těch loni bylo 59,4 %).

 

Pivo procento extraktu


Výčepní pivo do 10 %


Ležák 11 až 12 %


Speciální pivo nad 12 %

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
01.08.2011 - 09:11:34

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.