GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Pivovar v Černé Hoře zaznamenal v létě rekordní výstavy

 

logo pivovar Černá HoraHorké léto pomohlo pivovarníkům z Černé Hory na Blanensku k rekordnímu odbytu. Podle obchodního ředitele Pivovaru Černá Hora Bořivoje Bartoňka byly měsíční výstavy podniku, který je od letošního roku součástí skupiny K Brewery, v červnu a červenci nejvyšší od roku 1990, odkdy existuje dostupná evidence. Pivovar momentálně pracuje nepřetržitě, tedy na tři směny sedm dní v týdnu.


    "V červnu jsme dokonce prodali o 23 procent piva více než loni," uvedl pro ČTK. Červenec byl z hlediska prodejů pivovaru dokonce ještě úspěšnější než červen 2010 a jedná se tak o jeden z historicky nejúspěšnějších měsíců. Prodeje piva v tropických týdnech vzrostly podle Bartoňka dokonce o 65 procent ve srovnání s předchozími týdny, kdy počasí příliš nepřálo. "Ve srovnání s chladnými lednovými dny pak prodeje vzrostly téměř na trojnásobek," uvedl Bartoněk s tím, že absolutní čísla firma od července loňského roku podobně jako další firmy v oboru neposkytuje.


    V Černé Hoře se kromě vaření piva věnují i produkci limonád, která v červenci rostla dokonce ještě více než výroba zlatavého moku. "V porovnání s předchozími týdny se výroba zvedla o 83 procent a ve srovnání s lednem zhruba 4,5krát," uvedl Bartoněk.


    Nárůst výstavů napomáhá návratu investice do výroby v řádu desítek milionů korun. Navýšena již byla výrobní kapacita, a to až o 30 tisíc hektolitrů ročně, prostřednictvím rozsáhlých investic do rozšíření ležáckého sklepa a do instalace 16 nových ležáckých tanků. Do provozu byly zapojeny i dva nové roboty, které nahradily těžkou manuální práci na paletizaci a depaletizaci sudů a přepravek.


    V dubnu byla do provozu uvedena třetí linka na stáčení sudů pro pivo a limonády a během roku bude vybudována linka na stáčení 5l soudků. Podle Bartoňka přineslo začlenění pivovaru do skupiny K Brewery i rozšíření značky mimo region jižní Moravy. Pivovar vyrábí stále stejný sortiment. Svrchně kvašené pšeničné pivo Velen získalo v soutěži Zlatá Salima 2010 v kategorii alkoholických nápojů nejvyšší ocenění. Černohorští sládci letos dosáhli úspěchu i v soutěži PIVO České republiky 2010, jejíž výsledky byly vyhlášeny na začátku června, kde s pivem Granát obsadili první místo i mezi tmavými ležáky.
    Pivovar v Černé Hoře na Blanensku se stal součástí pivovarnické skupiny K Brewery v dubnu letošního roku. Podíl v něm měla už od roku 2007. V současné době K Brewery vlastní pivovary v Jihlavě, Protivíně, Vysokém Chlumci, Klášteře Hradišti nad Jizerou, Hlinsku v Čechách a Uherském Brodě.


    Černohorský pivovar patří s jednoprocentním podílem na českém trhu k největším z malých pivovarů v ČR. V roce 2008 dodal na trh přes 160.000 hektolitrů piva. Výstav pivovaru za rok 2009 činil 167 642 hl piva, což představuje dvouprocentní nárůst oprosti předchozímu roku. Podle Bartoňka lze očekávat podle současných prodejů podobný nárůst i v letošním roce. Nejprodávanějším pivem z Černé Hory bylo v roce 2009 světlé výčepní pivo Tas, následované světlým ležákem Páter.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
16.08.2010 - 07:57:43



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 3 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.