Pivovary z Vysočiny chystají pro vánoční trh speciální vícestupňová piva i nové obaly a etikety. V závěru roku ještě mohou vylepšit svoji letošní produkci, protože spotřeba piva v tomto období pravidelně stoupá. Speciální mok je už uvařen a do poloviny tohoto měsíce se bude stáčet, řekli dnes ČTK zástupci pivovarů.
Pivovar Chotěboř připravil 80 hektolitrů karamelového speciálního piva se 13,5 stupni alkoholu. Vařit se začalo počátkem září, stáčeno bude v polovině tohoto měsíce. Na lahvích budou nové etikety s vánoční tematikou, uvedl sládek Oldřich Záruba. Nový pivovar funguje od loňského léta, do konce minulého roku v něm bylo vystaveno celkem 3300 hektolitrů piva. O speciální pivo je podle Záruby zájem, což už potvrdily loňské vánoční svátky a letošní Velikonoce.
Pivovar Jihlava chystá pro své příznivce čertovsky laděný speciál. "Bude to patnáctistupňové pivo a bude to překvapení," řekl obchodní ředitel Miloš Vostrý. Dodal, že se jedná o jednorázovou záležitost. Novinka se bude čepovat na Mikuláše. Bude to v rámci celoročního programu Cesta pivních znalců, jehož se účastní 60 pohostinství na území kraje, poznamenal Vostrý. Jihlavský pivovar loni uvařil dohromady zhruba 140.500 hektolitrů piva a byl druhým největším producentem na Vysočině.
"Vánoce máme jako pivovarníci rádi, protože to je pro nás malé léto. Prodej piva stoupá, hlavně je zájem o různé speciály a vícestupňová piva," uvedl Zdeněk Mikulášek, mluvčí humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard. Největší výrobce piva v kraji přesto speciální mok pro závěr roku nechystá. "Kapacita pivovaru je určitým způsobem omezena a pokud v budoucnu budeme dělat další pivo, tak to bude výrobek, který budeme chtít mít na trhu celý rok," vysvětlil Mikulášek.
Na lahvích piva Bernard ale zákazníci najdou třeba etikety s Mikulášem, čertem a andělem. Humpolecký pivovar loni vystavil rekordních 204.400 hektolitrů piva. Vaří sedm druhů alkoholických piv a čtyři nápoje bez alkoholu.
Autor: ČTK
03.11.2010 - 06:23:35
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...