GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

 

Když tradice zavítá na sváteční stůl

 

 

ilustracni fotoVánoce jsou pro mnohé nejvýznamnějšími svátky se spoustou krásných tradic. K těmto tradicím se také postupně zařazuje snaha nabídnout klientům hotelových a lázeňských restaurací něco výjimečného, přichystat vánoční překvapení na slavnostní tabuli.

 

 

Každý hoteliér a F&B manažer si již hodnou chvíli láme hlavu, jak o Vánocích přinést na stůl svým hostům ty nejvybranější pochoutky. Právě období Vánoc je známé zvýšenou konzumací nejen sladkostí a masa, ale také alkoholických nápojů. Někdo má své osvědčené vánoční menu a každý rok je s úspěchem v provozu opakuje, jiní volí každoroční obměnu. Tradiční pokrmy jako bramborový salát a smažená ryba na svátečních stolech prostě chybět nesmí a stejné je to i s pivem. Ovšem bavíme se o Vánocích, a tak můžete svým hostům nabídnout přímo pro tyto svátky stvořené pivní vánoční speciály.


SPECIÁL Z CHOTĚBOŘE V NOVÉM KABÁTĚ


Limitovanou edici třináctiapůlstupňového karamelového Speciálu chystá před vánočními svátky také Pivovar Chotěboř. "Chceme na Vánoce nabídnout něco svátečního, proto jsme pro Speciál vyrobili nové etikety s vánoční tematikou a v podobném stylu jsou vyrobeny i dárkové papírové krabice. Oblíbené pivo tak může být originálním vánočním dárkem," říká chotěbořský sládek Oldřich Záruba. Celá várka Speciálu s novými etiketami bude k dostání do vyprodání zásob.


80 hektolitrů karamelového Speciálu se začalo vařit na začátku září, od 15. listopadu se už stáčí. "Jde hlavně do lahví, v případě požadavků budou i sudy," upřesnil sládek s tím, že mezi zákazníky je o speciální pivo obrovský zájem. "Loni o Vánocích se v přepočtu prodalo 14 400 půllitrů Speciálu, letos už to je jen za Nový rok a Velikonoce 27 414 půllitrů. Zájem je tedy značný," libuje si Záruba. Svátečně laděné etikety přichystali v Chotěboři také pro obě dvanáctky Prémium a Černé Prémium. "Pro sběratele to bude velice zajímavé, neměli by si nechat nové etikety ujít," uvádí Záruba.


NOVOPACKÝ VÁNOČNÍ SPECIÁL NEZASPAL


Ani letos nezůstal pivovar Nová Paka pozadu a již na sklonku léta začal s přípravou Vánočního polotmavého piva. Jeho výroba není jednoduchou záležitostí. Už na varně se musí pečlivě odměřit a namixovat čtyři druhy sladu, aby pivo mělo tu správnou barvu a vůni. Chmelení tohoto piva se nezasvěceným může zdát jako hotová alchymie. Na spilce musí fermentovat tak, aby mělo správou míru alkoholu, a v ležáckém sklepě musí náležitě odležet, aby získalo jedinečný říz. Jak slibuje pivovar, tato mimořádná chuť má zpříjemnit zimní večery a dodat Vánocům to pravé kouzlo.


13° VÁNOČNÍ SPECIÁL OD CHODOVARU


Toto pozoruhodné pivo vařené výhradně s českým aromatickým chmelem je charakteristické výraznou zlatou barvou, příjemným chmelovým aroma a plnou sladovou chutí s jemnou hořkostí. Vánoční Ležák Speciál dokvášející dva až tři měsíce v ležáckých sudech unikátního skalního sklepa je ukázkou vrcholného umění sládků. Pivovar jej doporučuje k bílému masu, rybám nebo jen tak samostatně k prožití příjemné chvíle s výjimečným chuťovým zážitkem. Skládá se z vody z vlastní artéské studny, žateckého aromatického chmele, sladu vlastní produkce z ječmene pěstovaného na pomezí Čech a Bavorska s obsahem 5,1 % alkoholu.


BŘEZŇÁK ZRAJE UŽ OD ŘÍJNA


Vánoční pivní speciál Březňák z pivovaru Velké Březno začal v půlce října zrát v kvasných kádích. "Letošní Vánoční speciál je opět polotmavé pivo, které vaříme pouze jednou ročně. Je to jakási třešnička na dortu, kterou připravujeme pro naše zákazníky, kteří mají Březňák rádi a zůstávají mu po celý rok věrni," říká Jaroslav Rottenborn, ředitel pivovaru Velké Březno, který patří do skupiny Drinks Union. Vánoční speciál vaří pivovar již čtvrtý rok za sebou. Letos uvaří tolik piva, kolik se vejde do dvou milionů lahví. Pivo, které sládci uvaří, zraje zhruba osm až deset dní v kvasných kádích. Poté se stáčí do ležáckých sklepů, kde dokvašuje a zraje dalších zhruba 35 dní. Následně se pivo stočí do lahví a na začátku prosince se již speciál objevuje na trhu.


PIVNÍ DRAVEC OD MATUŠKY


Je 15,5stupňové polotmavé pivo svrchně kvašené typu Ale - verze z pivovaru Matuška je intercontinetal s běžně používaným označením IPA. Tento druh piva IPA pochází z 18. století a poprvé byl uvařen v Bow Brewery pana George Hodgosna v Anglii. IPA byla úspěšně exportována společností East India Company do Indie, kde měla Velká Británie svoji kolonii. Odtud také původ jména India Pale Ale. Díky vyšší dávce chmele (chmel chrání pivo přirozenou cestou proti škodlivým bakteriím) a vyššímu obsahu alkoholu pivo přežilo několikaměsíční plavbu do Indie bez újmy na kvalitě. Jsou dvě základní verze piva IPA, a to Anglická a Americká.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Věra Nováková
17.12.2010 - 10:50:04

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.