GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.08.2019, svátek má Helena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Pivovar Vyškov končí. Loňská obrovská ztráta mu zlomila vaz



Pivovar Vyškov končí. Loňská obrovská ztráta mu zlomila vazPodle informací HN už pivovar nebude nakupovat další suroviny. Výpovědi pro zaměstnance jsou už připravené.

 

Valná hromada státem ovládané společnosti Jihomoravské pivovary ve čtvrtek rozhodla o utlumení činnosti svého jediného provozu - Pivovaru Vyškov. Z celkem 33 zaměstnanců bude 24 propuštěno. Od poloviny roku zůstane v pivovaru, který se loni při tržbách necelých 34 miliónů propadl do ztráty téměř 30 miliónů korun, jen "likvidační tým".

 

Paradoxem je, že ve Vyškově se v podstatě rozhodlo o konci výroby piva dva dny před sobotními oslavami 330. výročí založení zdejšího pivovaru. Slibovaná muzika, nabídka občerstvení, všech druhů piv a originálních upomínkových předmětů se tak pro pivovar stává labutí písní.

 

Podle Dity Vrbové, mluvčí ministerstva zemědělství, které je stoprocentním akcionářem podniku, se nejedná o insolvenční řízení, pivovar není zadlužený. Roky ale kumuluje ztrátu do obrovských rozměrů, během posledních tří let se vystřídalo několik ředitelů a žádný z nich nedokázal zabránit každoročnímu propadu výroby o tisíce hektolitrů. Hrozilo, že pivovar nebude mít letos ani na úhradu energií či nákup surovin.

 

"Ministerstvo zemědělství schválilo ke dni 30.6.2010 útlum činnosti pivovaru spojený s propouštěním zaměstnanců," uvedla nyní pro HN mluvčí resortu.

 

Předseda představenstva Jihomoravských pivovarů Zdeněk Řehák tvrdí, že nebylo jiné řešení. Zodpovědnost za situaci má ale kromě ředitele, který v dubnu po několika měsících ve funkci skončil, i on sám.

 

"Čekalo se, že nové vedení vykročí lepším směrem. Ale co se mělo zachránit, se spíš ještě zhoršilo," přiznává. Tvrdí, že podstatnou vinu na loňském propadu produkce z víc jak 33 tisíc hektolitrů na 24,5 tisíce má výpadek exportu.

 

Výstav pivovaru ale o tisíce hektolitrů klesal i v předchozích letech. Před osmi lety se ve Vyškově vařilo téměř 80 tisíc hektolitrů za rok. Pivovar zažívá i i velký propad tržeb, ve ztrátě byl už několik let, ta předloňská ale činila "jen" 9,7 miliónu korun.

 

Valná hromada sice schválila záměr pronajmout jednotlivé nemovitosti, technologii i další movité věci, ale je zřejmé, že o udržení výroby nejde. Podle informací HN už pivovar nebude nakupovat další suroviny. Výpovědi pro zaměstnance jsou už připravené. "Je to tragický důsledek neschopnosti státu a vedení společnosti. Vydávaly se kromě toho i obrovské sumy na věci, které na zlepšení situace neměly vůbec vliv," říká anonymně zdroj, který je podrobně seznámený s ekonomickou situací pivovaru.

 

Například zhruba na milión korun podle neověřených informací vyšlo letos výběrové řízení na pronájem pivovaru, který stát nemůže vzhledem k uplatněným církevním restitucím prodat - do finále tendru však nepodal nabídku žádný zájemce.

 

 

"Vyškov je pivovar s obrovskou tradicí a v poslední době i kvalitním pivem. Doplatil na nedořešení církevních restitucí. Nebyl majitel, který by mu dal perspektivu a strategii," hodnotí situaci výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

 

Vyškovský pivovar je v porovnání s druhým státem ovládaným - Budějovickým Budvarem - doslova popelkou. Produkce léta ziskového Budvaru ve výši téměř 1,3 miliónu hektolitrů proti necelým 25 tisícům hektolitrů v končícím Vyškově. Budvaru i přes celkový šestiprocentní propad celého trhu klesla loni produkce jen o necelá tři procenta a tržby dokonce o procento vzrostly na 2,13 miliardy korun.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

28.05.2010 - 09:44:24



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 6 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.