GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PIVO

Kutná Hora založí společný podnik a obnoví výrobu piva ve městě 


ilustrační foto    V kutnohorském pivovaru by se do několika měsíců mělo opět vařit pivo. Výrobu v něm by měl obnovit společný podnik, který chce založit město spolu se švédskou firmou Peter MacLaine Reissmüller a českou Quality & Oil Company. V úterý to schválili městští radní, řekl dnes novinářům starosta Ivo Šalátek. Do poloviny loňského roku pivo v Kutné Hoře vařil Heineken, který vlastnil technologii v tamním pivovaru, majitelem nemovitostí je město.

    Do výběrového řízení na provozování pivovaru se přihlásily dvě firmy. Město nakonec zahájilo jednání se švédským zájemcem, který dováží pivo od menších českých producentů na skandinávské trhy.

    Podle starosty musí účast města ve společném podniku schválit ještě zastupitelstvo. Pokud se smlouvy podaří připravit včas, mohlo by o tom jednat už v červnu. V následujících třech měsících by pak nová firma mohla pivovar převzít a zahájit přípravu obnovení výroby. Pivo by se mohlo začít vařit na konci letošního nebo na začátku příštího roku.

    Podle podnikatelského záměru by město mělo ve společném podniku mít 40procentní podíl a na nájemném ročně získá 2,5 milionu korun. V první fázi by se mělo vařit sudové pivo, později se počítá i s jeho stáčením do lahví. Kapacita pivovaru je až 200.000 hektolitrů. První zhruba dva roky se předpokládá, že se bude vařit 50.000 až 70.000 hektolitrů, potom by se výroba zvyšovala. Nejdříve chce firma zásobovat regionální trh.

    Město současně jedná s Heinekenem o odkupu pivovarské technologie. Deset milionů korun, které za ni firma požaduje, je ale podle starosty dost. Technologii město před několika lety prodalo tehdejšímu nájemci pivovaru společnosti Drinks Union, kterou převzal Heineken, za necelých pět milionů korun. O návrhu Heinekenu budou městští zastupitelé jednat příští týden.

    V Kutné Hoře se pivo vařilo více než 400 let. V posledních letech ale výstav klesal. Zatímco v roce 2003 činil 75.000 hektolitrů, předloni byl už jen 35.000 a loni kolem 30.000 hektolitrů. Důvodem uzavření kutnohorského pivovaru byl také jeho špatný technický stav. Pivo Dačický ale z portfolia Heinekenu nezmizelo, vyrábí se ve Velkém Březně.

    S ukončením výroby piva v Kutné Hoře nesouhlasí ani místní obyvatelé. Svůj nesouhlas dali najevo protestními akcemi.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
13.05.2010 - 10:59:09



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 3 je
 

PIVO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.