Letošní vydání michelinského průvodce Main cities of Europe pro Česko nepřineslo žádná velká překvapení. Prestižní michelinskou hvězdičku získala pouze restaurace Allegro. Podnik šéfkuchaře Andrey Accordiho se tak ve vybrané společnosti drží již třetí rok.
Druhou michelinskou hvězdu ve střední Evropě získali Maďaři, v Česku přibyly alespoň dva "Biby".
Tentokrát to byl skutečný nálet, hodnotily gastronomické kuloáry množství michelinských inspektorů, kteří se v Praze na sklonku loňského roku objevili.
Logicky začaly spekulace o tom, kdo by se mohl zařadit po bok české michelinské stálice, restaurace Allegro, a získat další hvězdičku.
Nejčastěji v této souvislosti padalo jméno Karpíškovy La Degustation BohĂŞme Bourgeoise a restaurace Monastery v hotelu The Augustine, kde vaří talentovaný Richard Fuchs. Šanci měli podle některých odhadů také Jiří Štift, který vaří v restauraci Essensia, nebo Roman Paulus z Alcronu.
Žádná z těchto předpovědí se nakonec nenaplnila a Česko má nadále jen jednu michelinskou hvězdu.
Ve střední Evropě už ovšem Accordiho Allegro osamocené není, na hvězdičku poprvé dosáhla restaurace v maďarské metropoli. Ze dvaceti maďarských podniků, které inspektoři Michelinu hodnotili, je jednoznačně nejvíc zaujal budapešťský Costes.
"Je to podnik, který může majitel přesunout do centra Londýna a stejně obstojí," říká o restauraci šéfredaktor bedekru Main Cities of Europe Derek Bulmer.
I když Česko další hvězdu nezískalo, polepšilo si alespoň v bilanci "Bibů", což je kategorie, kam Michelin řadí "dobré jídlo za dobrou cenu". Oproti loňským třem přibyly dva.
Letošními nováčky mezi "Biby" jsou Divinis a Sasazu, opakovaně je získal le Terroir a Aromi. Podruhé byl "Bibem" oceněn i francouzský Le Cornichon; ten ovšem zavřel již loni v listopadu.
"S majitelem jsme byli v kontaktu ještě v říjnu a nic nenaznačil. Netušili jsme, že zavře," říká k tomu Bulmer. Podle něj jsou michelinská ocenění "in memoriam" českou specialitou. "Nikde jinde se nám to zatím nestalo a v Česku rovnou dvakrát," naráží Bulmer, který je dodnes také inspektorem, na loňský rok, kdy Michelin udělil hvězdičku pražské Maze. V době, kdy bedekr pro rok 2009 vyšel, už ovšem bylo jasné, že Maze se z českého hlavního města stahuje a restaurace ve stejných prostorách bude mít nový management i šéfkuchaře.
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Petra Pospěchová, foto Fourseasons.com
17.03.2010 - 10:33:55
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...