GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Dávná vůně Les Halles

 

 

Davna vune Les Halles, foto: flickr.com - From jeffreywFrancouzská cibulačka je hotová za hodinu, během níž se hromada štiplavé cibule promění ve zkaramelizované klubko nazlátlých kroužků. Ovoněná suchým sherry, hovězím vývarem a gruyerovým toastem je neodolatelná.


Cibulačka patří k nejslavnějším jedlým hrdinům uměleckých děl. Britský malíř James Whistler ji v polovině 19. století zasadil do svého obrazu Soupe a Trois Sous (Polévka za tři sou), na němž čtyři tuláci poklimbávají u vína a v jejich sousedství oduševněle vyhlížející bohém s bradkou vyhlíží směrem z obrazu přes prázdný talíř od cibulačky.


Dalším z těch, kdo cibulačku postavili ve svých dílech na piedestal, je Emile Zola. Z mnoha stránek jeho Břicha Paříže tato aromatická polévka přímo voní a z písmen popisujících svítání v centru Paříže vystupují postavy v oparu, jejichž hlavy se u stánku v tržnici Les Halles sklánějí nad talířem cibulačky.


V Les Halles se nad ránem na polévku scházeli nejen zelináři a řezníci přivážející své zboží do francouzské metropole na prodej, ale také nočňátka a flamendři, kteří se sem domotali po nočních tazích. Nad talířem cibulačky jste tu s trochou štěstí mohli potkat třeba i Edith Piaf.


V cibulačce, stejně jako v písních francouzské šansoniérky, jako by bylo zakleto kouzlo podzimní Paříže s ranní mlhou, zbytky spadaného listí a drobným deštěm, před nímž se neschováte pod deštník, ale radši nastavíte tvář nebi a kapkám.


Vařit poprvé cibulačku je jako být přítomný zázraku svého druhu. Hromada štiplavých koleček cibule se vám před očima mění v průhlednou měknoucí změť, která pomalým procesem postupně získá nazlátlý odstín a nakonec nasaje vyzrálou a mírně sladkou harmonickou vůni sherry a posléze i silný hovězí vývar.


Součástí výsledného zázraku je také příprava krajíčků bagety, bez nichž by cibulačka nebyla cibulačkou. Trocha česneku, trocha oleje a hlavně kousky švýcarského sýra gruyere s jeho typickým nasládlým aroma, to všechno na krajíčky patří, aby se chutě mohly spojit v troubě, kde se během zapékání prolnou a spojí.


Tahle zázračná polévka je hotová za hodinu, jediné, co musíte připravit dopředu, je hovězí vývar. V receptech na cibulačku, které najdete na českém webu, se dost často vyskytuje masox. Taková ta kostka, co ji hodíte do vody a výsledku se bůhvíproč říká "vývar". Zapomeňte, prosím, že ta kostka existuje. Nebo si na to vzpomeňte, jen když jedete vandrovat po horách a vařit v divočině. Kostka jakékoliv značky totiž vaši cibulačku zprzní tím nejstrašnějším možným způsobem. Pokud byste ji použili, můžete rovnou místo suchého sherry přidat jablečné "čůčo" a místo gruyéru sýrový "bloček", který mléko neviděl ani z rychlíku.


Francouzská cibulačka je jedním z těch receptů, kde stojí za to držet se postupu i základních ingrediencí. Včetně doma udělaného vývaru. Prostě ráno lehce opečte morkové kosti a kus hovězích žeber v troubě, potom je spolu s kořenovou zeleninou, bobkovým listem, pepřem a novým kořením vložte do studené vody a pomaličku přiveďte k varu. Pak už jen stačí stáhnout plamen, nechat obsah hrnce spokojeně probublávat, za pár hodin ho slít přes sítko a když vychladne, tak z něj stáhnout tuk.


Naprosté minimum práce a velký efekt, to jsou hlavní výhody domácího vývaru. Nemluvě o tom, že je jedno, jestli naráz uděláte pořádný hrnec nebo malý. Takže prostě sáhněte po tom větším a vývar si nadělejte do zásoby.


Cibulačka

(rozpis na 4 porce)


50 g másla
1 kg žluté cibule
2 lžíce tymiánu
3 lžíce suchého sherry
1 litr hovězího vývaru
1 bageta
1 stroužek česneku
100 g gruyeru
olej, sůl, pepř


Ve větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a tymián a zhruba dvacet minut udržujeme na mírném plameni, dokud cibule nezměkne. Neměla by však zhnědnout.


Po dvaceti minutách plamen trochu zesílíme a během dalších patnácti minut necháme cibuli zbarvit do hněda. Když zezlátne a začne být zkaramelizovaná, je třeba míchat častěji, aby se nechytila na dno pánve. Přidáme sherry, necháme na plotně dvě minuty a pak vše zalijeme vývarem. Přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a necháme probublávat dalších deset minut.


Než se polévka dodělá, nakrájíme bagetu na krajíčky, každý potřeme trochou rozetřeného česneku, zakápneme olejem a posypeme nastrouhaným sýrem gruyere. Vložíme do trouby a necháme péct při vyšší teplotě, dokud sýr na povrchu nezezlátne. Takto připravené krajíčky klademe na hladinu cibulačky, kterou jsme rozlili do talířů.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: flickr.com - From jeffreyw
05.12.2011 - 06:16:02

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.