GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Mrkev v troubě

 

 

ilustracni fotoMrkvové dezerty doporučovala americká vláda svým občanům během druhé světové války v úsporných kuchařkách. Po jejím skončení se péct nepřestaly, jen je v nich víc cukru a místo sušených vajec ta čerstvá.


Tou nejzdravější věcí na mrkvové bábovce je jméno. Což je možná také důvod, proč lidem chutná. Na druhou stranu díky názvu je s mrkvovou bábovkou zábava. Grimasa člověka, který poprvé ochutnává mrkvovou bábovku, je pokaždé identická. Na začátku je v obličeji vepsaná nedůvěra (koláč z mrkve, ta už se definitivně zbláznila), již při prvním soustu střídá údiv (ono to nechutná jako mrkev, ono je to dobré). Už kvůli tomu mě hra "tys nikdy neměl mrkvovou bábovku, pojď, musíš ochutnat" nikdy nepřestane bavit.


Když jsem se pídila, jak vlastně někoho napadlo přidávat do sladkého těsta mrkev, americké kuchařky od tety mě nenechaly na holičkách. Hospodyňky si nastrouhanou mrkví zvykly nahrazovat sušené ovoce z exotických zemí a ještě dřív mrkev do těsta přidávaly kvůli její přirozené sladkosti - aby ušetřily drahý cukr. Když potom za druhé světové války americká vláda vymýšlela úsporné recepty pro dobu nouze, dezert s mrkví patřil k těm, které na letáčcích distribuovala do domácností.


Po válce už se mrkvové koláče péct nepřestaly, jenom se narovnal poměr ingrediencí: válečná lžíce a půl cukru se zněkolikanásobila a místo sušených vajec doporučovaných ve čtyřicátých letech se dávají čerstvá.


Zákusky z mrkve patří ve Spojených státech k těm nejrozšířenějším, zřejmě nejvíc rodin vůbec peče nějakou variaci na klasický "carrot cake", což se do češtiny většinou překládá jako "mrkvový dort". Těsto má naplněno nejen mrkví, ale také rozinkami a je pokryt vrstvou zářivě bílé polevy.


Zbožňuji, když tenhle mrkvovník dělá moje teta, sama ale radši peču mrkvovou bábovku: žádné polevy, jenom vlhký korpus, kde hlavní part hrají mrkev a mleté ořechy. Tahle kombinace je výrazná a bez potíží unese i celozrnnou mouku. Tu jinak v kuchyni moc nepoužívám - na většinu klasických receptů mi přijde moc rustikální a její výraznější aroma nabourává dokonalou vyváženost léty prověřených receptů.


Než jsem došla ke svojí dnešní verzi bábovky, která je ze všech pokusných variant nejvoňavější, nejvíc jsem váhala nad ořechy. Američané většinou dávají pekanové, spousta kuchařek zase vlašské. Obojí mi ale do mrkvové bábovky připadaly málo důrazné. Soutěž o ideální ořech nakonec vyhrály lískáče. Je to právě jejich ostrá chuť, která se vedle mrkve dokáže elegantně, nicméně důrazně prosadit.


Vláčnost a svěžest bábovce dodávají nejen mrkev a oříšky, ale také ovocná šťáva. Někdo dává jablečnou, já jsem však v tomhle ohledu militantním příznivcem pomerančové. V jablkové šťávě prostě nejsou ty dokonalé lehce exotické silice, které těsto rozvoní spolu se skořicí a nevelkou špetkou muškátového oříšku. Je to součást toho magického procesu pečení - tajemství, které se odehrává za dveřmi trouby, kde do sebe v horku narážejí molekuly esterů nesoucí chuť a vůni a propojují se, aniž byste to v danou chvíli mohli ovlivnit, v dokonalý a neopakovatelný celek.


Právě kvůli téhle chvíli mám pečení radši než vaření. Ten moment, kdy odevzdáte svoji práci výhni a ztrácíte nad ní kontrolu. Trouba je v tomhle jako kouzelnický klobouk: vložíte řídkou kaši nijak vábné barvy vlitou do formy. A o tři čtvrtě hodiny později vytáhnete ven sošnou a voňavou bábovku.

 

Mrkvová oříšková bábovka


(rozpis na jednu bábovkovou formu)


150 g mrkve
200 g cukru
5 vajec
4 lžíce pomerančové šťávy
150 g lískových oříšků
65 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
1 špetička muškátového oříšku


Oříšky jemně opražíme na plechu v troubě, a když vychladnou, tak je nameleme.


Z cukru a žloutků ušleháme pěnu, do níž posléze vmícháme na jemno nastrouhanou mrkev a pomerančovou šťávu.


Z bílků ušleháme tuhý sníh a pak jej vmícháme do mísy s mrkvovo-vaječnou kaší. Mouku smícháme s práškem do pečiva, namletými ořechy a přimícháme taktéž.


Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, pak do ní vlijeme těsto. V troubě předehřáté na 170 stupňů pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Po upečení necháme deset minut chladnout a pak teprve vyklopíme z formy. Necháme zcela zchladnout, pocukrujeme a podáváme.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
06.04.2012 - 08:54:56

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.