Z množství máku vypěstovaného u nás by se protočila nejedna (maková) panenka. Na rozdíl od Afghánistánu ho nepěstujeme pro opium, ale opájíme se jeho chutí.
Česká republika je už pár let jedním z největších výrobců i vývozců potravinářského máku na světě. Mák byl odpradávna specialitou Slovanů a tradičně se používal i v židovské kuchyni. Dostanete-li třeba v Anglii chuť na knedlíky s mákem, budete se muset pídit po miniaturních pytlíčcích máku a pak vám nezbude nic jiného než si mák roztlouct v hmoždíři. V Americe by vás už při dotazu, kde seženete mák, mohli hned za veřejné šíření drog zatknout.
I když Česko umí mák vypěstovat dobře, udělat mu pořádnou reklamu už moc nedovedeme. To v rakouské vísce Armschlag se kolem máku točí vše. Najdete zde makovou hospůdku, makové obchody, makovou zahradu, maková pole i naučnou makovou stezku. Na svědomí to všechno má podnikavý hostinský pan Neuwiesinger. "Kdybych nepřišel s tímhle nápadem, dneska by ke mně přišli na oběd stěží tři pocestní...," svěřuje se ve své natřískané restauraci. Spolu s ním se tu kolem zákazníků hbitě otáčí i jeho žena a děti. A že tu s mákem umí kouzlit! Najdete ho v každém jídle. V polévkách plavou knedlíčky s mákem, saláty podávají polité makovým olejem nebo smíchané s makovým pestem, šťavnaté řízečky či rybí filety jsou obalené ve strouhance s mákem... Mák je tu i v chlebu, sýru, pálence nebo taky ve zmrzlině.
Zážitkem byly bramborové knedlíky plněné mákem, sypané strouhankou a plovoucí v omáčce z kuliček černého bezu. Svou porci jsem sníst nedokázala, ale stejně jsem mlsně pošilhávala po sousedním stole, kde si zrovna vychutnávali bramborové šišky s mákem a rumem. Nevím, jestli vám zbude místo na zmrzlinu z bílého máku s teplou višňovou omáčkou, ale stojí za to. Málem bych zapomněla na kávu, podávají ji s makovo-čokoládovým likérem. A na toaletách se můžete umýt mýdlem s přísadou makového oleje a namazat krémem s makovým olejem a jogurtem.
Tím ale zážitky u makového hostinského nekončí. Na policích i na stěnách tu jsou připevněné makové mlýnky. Tři sta jich tu prý je. Pokud budete mít štěstí, můžete nakouknout i do protější stodoly pro velké skupiny návštěvníků, kde je mlýnků na tisíc.
Po dobrém jídle vás možná přepadne únava a i s tou se tu počítá. Pár kroků odtud je louka s lehátky, na kterých si můžete dát šlofíka, a třeba si na vás sedne i nějaký poletující Emanuel. Když pak dojdete ještě o kousek dál, otevře se před vámi makové pole, které je v době sezony (v červenci) plné růžovo-červených květů. Na rozdíl od našeho modrého máku s bílo-fialovými květy pěstují v Rakousku hlavně mák šedý. Ten je v chuti jemnější než náš modrý. Existuje i mák bílý, který chutná po oříšcích. I přes krátkou dobu květu máku si můžete místní makové speciality vychutnat po celý rok.
Zkuste si jednou pro změnu připravit inverzní knedlíky - s mákem uvnitř a švestkami venku. A když už jsme u těch překvapivých inovací, proč do švestek nepřidat červené víno, které jim dá tu správnou šťávu? Pokud si knedlíky navíc strouhankou neposypete, ale obalíte je v ní, získáte sladkost přímo noblesní, kterou byste se nemuseli stydět podávat na rakousko-uherském císařském dvoře.
(rozpis pro 4 osoby)
knedlíky:
500 g oloupaných brambor typu C
250 g hrubé mouky
plátek másla
1 vejce
250 g mletého máku
250 g povidel
2 lžíce cukru
sůl
posýpka:
50 g strouhanky
50 g cukru krystal
50 g másla
švestky:
400 g švestek
100 ml červeného vína
100 g cukru
1 lžíce škrobu
1/4 lžičky hřebíčku
Mák smíchejte s povidly a cukrem. Vytvořte ze směsi 16 kuliček, rozložte je na prkýnko a dejte vychladit do lednice.
Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm dozlatova strouhanku s cukrem. Odstavte.
Uvařte pokrájené brambory, slijte vodu a horké je propasírujte. Přidejte plátek másla, mouku, vejce a zpracujte do těsta.
Makovo-povidlové kuličky balte do bramborového těsta a tvořte knedlíky. Vařte v osolené vodě asi 10 minut, než vyplavou na povrch.
Rozmíchejte červené víno s cukrem, škrobem a hřebíčkem. Přiveďte k varu a vmíchejte švestky pokrájené na osminky. Krátce povařte do zhoustnutí a odstavte.
Knedlíky vyndejte a obalte v osmažené strouhance. Podávejte se švestkami na víně.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Lenka Požárová
19.09.2012 - 07:31:34
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...