GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Maková velmoc

 

 


Makova velmocZ množství máku vypěstovaného u nás by se protočila nejedna (maková) panenka. Na rozdíl od Afghánistánu ho nepěstujeme pro opium, ale opájíme se jeho chutí.


Česká republika je už pár let jedním z největších výrobců i vývozců potravinářského máku na světě. Mák byl odpradávna specialitou Slovanů a tradičně se používal i v židovské kuchyni. Dostanete-li třeba v Anglii chuť na knedlíky s mákem, budete se muset pídit po miniaturních pytlíčcích máku a pak vám nezbude nic jiného než si mák roztlouct v hmoždíři. V Americe by vás už při dotazu, kde seženete mák, mohli hned za veřejné šíření drog zatknout.


I když Česko umí mák vypěstovat dobře, udělat mu pořádnou reklamu už moc nedovedeme. To v rakouské vísce Armschlag se kolem máku točí vše. Najdete zde makovou hospůdku, makové obchody, makovou zahradu, maková pole i naučnou makovou stezku. Na svědomí to všechno má podnikavý hostinský pan Neuwiesinger. "Kdybych nepřišel s tímhle nápadem, dneska by ke mně přišli na oběd stěží tři pocestní...," svěřuje se ve své natřískané restauraci. Spolu s ním se tu kolem zákazníků hbitě otáčí i jeho žena a děti. A že tu s mákem umí kouzlit! Najdete ho v každém jídle. V polévkách plavou knedlíčky s mákem, saláty podávají polité makovým olejem nebo smíchané s makovým pestem, šťavnaté řízečky či rybí filety jsou obalené ve strouhance s mákem... Mák je tu i v chlebu, sýru, pálence nebo taky ve zmrzlině.


Zážitkem byly bramborové knedlíky plněné mákem, sypané strouhankou a plovoucí v omáčce z kuliček černého bezu. Svou porci jsem sníst nedokázala, ale stejně jsem mlsně pošilhávala po sousedním stole, kde si zrovna vychutnávali bramborové šišky s mákem a rumem. Nevím, jestli vám zbude místo na zmrzlinu z bílého máku s teplou višňovou omáčkou, ale stojí za to. Málem bych zapomněla na kávu, podávají ji s makovo-čokoládovým likérem. A na toaletách se můžete umýt mýdlem s přísadou makového oleje a namazat krémem s makovým olejem a jogurtem.


Tím ale zážitky u makového hostinského nekončí. Na policích i na stěnách tu jsou připevněné makové mlýnky. Tři sta jich tu prý je. Pokud budete mít štěstí, můžete nakouknout i do protější stodoly pro velké skupiny návštěvníků, kde je mlýnků na tisíc.


Po dobrém jídle vás možná přepadne únava a i s tou se tu počítá. Pár kroků odtud je louka s lehátky, na kterých si můžete dát šlofíka, a třeba si na vás sedne i nějaký poletující Emanuel. Když pak dojdete ještě o kousek dál, otevře se před vámi makové pole, které je v době sezony (v červenci) plné růžovo-červených květů. Na rozdíl od našeho modrého máku s bílo-fialovými květy pěstují v Rakousku hlavně mák šedý. Ten je v chuti jemnější než náš modrý. Existuje i mák bílý, který chutná po oříšcích. I přes krátkou dobu květu máku si můžete místní makové speciality vychutnat po celý rok.


Zkuste si jednou pro změnu připravit inverzní knedlíky - s mákem uvnitř a švestkami venku. A když už jsme u těch překvapivých inovací, proč do švestek nepřidat červené víno, které jim dá tu správnou šťávu? Pokud si knedlíky navíc strouhankou neposypete, ale obalíte je v ní, získáte sladkost přímo noblesní, kterou byste se nemuseli stydět podávat na rakousko-uherském císařském dvoře.


Bramborové knedlíky plněné mákem se švestkami na víně


(rozpis pro 4 osoby)


knedlíky:
500 g oloupaných brambor typu C
250 g hrubé mouky
plátek másla
1 vejce
250 g mletého máku
250 g povidel
2 lžíce cukru
sůl


posýpka:
50 g strouhanky
50 g cukru krystal
50 g másla


švestky:
400 g švestek
100 ml červeného vína
100 g cukru
1 lžíce škrobu
1/4 lžičky hřebíčku


Mák smíchejte s povidly a cukrem. Vytvořte ze směsi 16 kuliček, rozložte je na prkýnko a dejte vychladit do lednice.


Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm dozlatova strouhanku s cukrem. Odstavte.


Uvařte pokrájené brambory, slijte vodu a horké je propasírujte. Přidejte plátek másla, mouku, vejce a zpracujte do těsta.


Makovo-povidlové kuličky balte do bramborového těsta a tvořte knedlíky. Vařte v osolené vodě asi 10 minut, než vyplavou na povrch.


Rozmíchejte červené víno s cukrem, škrobem a hřebíčkem. Přiveďte k varu a vmíchejte švestky pokrájené na osminky. Krátce povařte do zhoustnutí a odstavte.


Knedlíky vyndejte a obalte v osmažené strouhance. Podávejte se švestkami na víně.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lenka Požárová
19.09.2012 - 07:31:34

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.