GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Ústřice mizejí, trpí chovatelé i restauratéři

 

ilustrační fotoRozsáhlá ropná katastrofa zdecimovala chovy ústřic v Mexickém zálivu, v Evropě ničí ústřice epidemie.

 

Návštěvníci amerických restaurací marně hledají na jídelníčku ústřice. Podobně jsou na tom Francouzi. Rozsáhlá ekologická havárie zpustošila chov ústřic v Mexickém zálivu. Na druhé straně Atlantiku zase decimuje už třetím rokem chovy nebezpečný virus.

 

Ústřice se tak stávají skutečnou vzácností. V obou případech je viníkem člověk. U ropné havárie je to zřejmé. Ve Francii se mluví o zvyšující se teplotě moří a masovém chovu, které šíření viru umožňují.

 

Ropná pohroma

 

Jde o hodně peněz. Za ústřice z Mexického zálivu dostávají chovatelé asi 60,2 milionu dolarů ročně. Ztráty v produkci bude těžké nahradit.

 

Mořské plody na jídelníčku Američanů jsou z 83 procent importovány. Právě ústřice jsou však v tomto směru výjimkou. Z Mexického zálivu pocházejí dvě třetiny všech ústřic spořádaných Američany.

 

Ústřice jsou velmi citlivé na změny ekosystému a obtížně se zbavují škodlivin. Jejich chov je navíc pracný, trvá celé tři roky, než dorostou a mohou se prodávat. Nyní byla řada oblastí jejich výskytu uzavřena. Ohroženy jsou i larvy, vymřít mohou celé kolonie těchto měkkýšů.

 

Turisté se teď vyhýbají nejen postižené oblasti, ale i restauracím s mořskými plody. Britský týdeník The Economist upozorňuje, že mnozí restauratéři z toho viní média. "Novináře nezajímá nic jiného než cucky dehtu na pláži," zlobí se John Ray Nelson, majitel menší restaurace v Alabamě.

 

Američtí rybáři a chovatelé doufají, že britská těžební firma BP, která je za katastrofu odpovědná, splní svůj slib a škody jim zaplatí.

 

Zatím ale není jasné, jak se bude případná náhrada vypočítávat a co všechno do ní bude zahrnuto. Peníze navíc nikomu z chovatelů nevrátí zahubené ústřice. "Můžete mi dát všechny peníze, ale nevrátíte mi nikdy můj způsob života," posteskl si texaský chovatel Albone Rogers.

 

V troskách se nyní kvůli nákaze ocitl i chov ústřic na jihu Francie.

 

Nešťastní Francouzi

 

Některé farmy přišly podle stanice BBC o 80 až 100 procent ústřic. Vzhledem k tříletému chovnému cyklu se zatím krize plně neprojevila. Všechna produkce z let předcházejících roku 2008 už byla rozprodána. S plnou silou tedy těžkosti udeří na prodejce i restauratéry až nyní.

 

"Viru vyhovuje teplota od 17 stupňů Celsia výše," vysvětluje bretaňský chovatel Bruno Lemoine. Odhaduje, že ztratí okolo 70 procent chovu.

 

Podle odhadů skončí kvůli viru až dvě pětiny francouzských chovatelů ústřic. Vláda už jim slíbila záchranný balíček ve výši 150 milionů eur.

 

 

Chov ústřic v USA

 

2/3 spotřeby


Produkce ústřic v Mexickém zálivu pokrývá spotřebu Američanů ze dvou třetin.

 

60,2 mil. USD


Ročně se z Texasu, Louisiany, Mississippi, Alabamy a Floridy - prodají ústřice za 60,2 milionu dolarů. Jejich celková váha činí zhruba 9,3 milionu kilogramů.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jiří Sládek
18.06.2010 - 11:27:23



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 1 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.