GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Brambory známé i neznámé

 

Brambory známé i neznámé foto: www.flickr.comMezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. Množstvím, v jakém jsou celosvětově konzumovány, směle konkurují globální jedničce, rýži. Jsou vyhledávané pro svoje mnohostranné využití, ale i nezaměnitelnou chuť.

 

Všeobecné povědomí o bramborách, jejich původu (jihoamerické Andy), nebezpečí (jedovaté nadzemní zelené bobule a zelená slupka) a využití v kuchyni je poměrně dobré. Ale určitě ne natolik, aby se i kuchařští profesionálové museli bránit seznámení se s některými bramborovými detaily.

 

Není bez zajímavosti, že tak jako nudle přivezl z Číny Marco Polo, brambory, kterým se dříve říkalo zemská jablka, pro Francii a potažmo celou Evropu objevil Antoine Parmentier. A stejně tak jako Italové dali těstovinám jejich jedinečnost v mnoha druzích, Francouzi se zase "vyřádili" na bramborách. Především v jejich tepelných úpravách a různých stylech krájení. Příkladem jsou Pommes Alumets, Pommes Risoleé, Pommes Chateau a řada dalších. I slavné pomfrity mají původ ve francouzském výrazu Pommes Fritées.Varné typy s různým využitím.

 

Brambory obsahují až 80 % vody a 15 % škrobu. Za zmínku určitě stojí také asi 2% podíl bílkovin, dále obsah vlákniny, draslíku, vitaminů (hlavně vitaminu C) a minerálních látek. Jejich kalorická hodnota je velmi nízká, takže se po nich netloustne.

 

Nejznámější dělení brambor je podle varného typu. Varný typ A jsou brambory pevné, takřka nerozvařitelné. Nejsou příliš moučné, obsahují málo škrobu. Jsou skvělé jako tradiční vařené brambory, třeba ke klasickému řízku. Varný typ B obsahuje přiměřené množství škrobu. Hodí se na jakoukoliv úpravu. Varný typ C představují moučné brambory, většinou s vysokým obsahem škrobu. Při vaření se rozpadají, proto jsou nejvhodnější pro kaše či bramborové saláty. Je ovšem pravda, že některé druhy se dají jen těžko zařadit pod jedno z výše uvedených písmen.

 

BAREVNÉ, CHUŤOVÉ A VELIKOSTNÍ VARIACE

 

Mezi vlastní druhy, které nejsou zase tak obvyklé, se dají zařadit například fialové brambory. Pro jejich jemný ořechový nádech se jim třeba v Německu říká "ořechové brambory". Jakékoliv jídlo servírované s tímto druhem vypadá opravdu krásně a lákavě. A to právě kvůli syté fialové barvě plodů, které představují francouzskou šlechtěnou odrůdu.

 

Další ze zajímavých a ne příliš známých druhů jsou brambory Ratte (chuťově připomínající kaštany) či brambory Grenaille, které nejsou samostatnou odrůdou a zaujmou svou velikostí 25-35 mm. Možná známější odrůdou jsou batáty čili sladké brambory. Tento stručný výčet lze uzavřít maniokem, který je "bratrancem" brambor. Škrob z kořenů manioku je známý jako tapioca a po úpravě se také využívá jako příloha.

 


reklama:

 

POMMES ANNA

 

Složení: 3 větší brambory, asi 3 dcl 33% smetany, sůl dle chuti, kávová lžička strouhaného parmazánu

 

Brambory nakrájíme na tenké nudličky, nejlépe na "mandolíně". Pokud ji nemáme, tak po celé délce brambor na asi 2mm plátky a pak na délku také. Dvoumilimetrová tloušťka je velmi důležitá. Potom dáme do hrnce smetanu a trochu osolíme, můžeme přidat i trochu česneku. Bramborové nudličky vložíme do smetany. Necháme pomalu vařit. Vařením smetana houstne a nudličky změknou. Jestliže už vznikne hustá kaše a nudličky jsou ještě tvrdé, je třeba přidat trochu smetany. Požadované je mít hustou směs a nudličky v ní měkké (ne rozvařené). Následně přidáme půlku dávky parmazánu a smícháme. Celou směs dáme vychladnout. Z vychlazené směsi dvěma lžícemi vytvarujeme noky a posypeme je zbytkem parmazánu. Dáme na 5 minut zapéct (180 °C).

 

BERNSKÉ BRAMBORY

 

Složení: 4 brambory, 1 vejce, 100 g sekaných mandlí, 10 g másla, sůl

 

Na obalení: 1 vejce, 30 g hladké mouky, 50 g strouhanky, 30 g sekaných mandlí, olej na smažení

 

Brambory dáme vařit ve slupce. Až se uvaří, oloupeme je. Oloupané brambory najemno nastrouháme a dáme na rozehřáté máslo. Pomalu mícháme tak dlouho, dokud se směs nepřestane lepit. Potom přidáme mandle a sůl. Necháme vychladnout a přidáme jedno vejce. Dobře promícháme a necháme vychladnout. Následně vytvarujeme kuličky o něco větší než hroznové víno. Obalíme je v mouce, vajíčku a ve strouhance, která je promíchaná s mandlemi. Kuličky smažíme ve fritovacím hrnci. Je dobré dát kuličky před obalením na chvilku do mrazáku.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Tomáš Kalina, Petr Hříbal, foto: www.flickr.com
21.06.2010 - 06:39:10



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 5 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.