GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Vepřo, knedlo, mateřídouška

 

mateřídouška foto: www.flickr.comPojídání čerstvých květů nemusí být jen výsadou panovníků v historických románech.

Sedmikrásková polévka, cuketové květy plněné kozím sýrem, telecí medailonky na mateřídoušce, na osvěžení pikantní salát z řeřichy a fialky a jako dezert třeba levandulová zmrzlina nebo lehčí sorbet s růžovým sirupem a okvětními plátky? Zní to jako menu z pohádky, ale bez problémů si jej můžete připravit třeba o víkendu na chatě.

Bylo by škoda květům zapovědět přístup na talíř. Podle profesora Karla Kopce ze Společnosti pro výživu obsahují jedlé květy řadu látek chránících zdraví, například karotenoidy (afrikán), flavonoidy (černý bez), nebo azulen (měsíček). Konzumace pampelišky či levandule působí pozitivně na metabolismus.

»Květy se dají v omezené míře využít do salátů a k dekoraci předkrmů. V případě fialek a růží také do dezertů,« tvrdí Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Radisson BLU Alcron.


Na louku či na farmu


Jedlé květy spojují výhody zdravého pokrmu s jistým puncem exkluzivity. Nenechte se odradit nutností květy nějak získat. Můžete vyrazit na výlet do přírody a spojit ho s přípravami na večeři. Anebo se můžete zachovat prozaicky a jedlé květy koupit. Obchůdek za nejbližším rohem vás sice asi neuspokojí, ale tím možnosti nekončí.

Mateřídoušku či sedmikrásky pro osobní spotřebu asi málokdo bude nakupovat. Jedlé květy však můžete získat i tehdy, kdy je pro vás představa plazení se po louce stejně příjemná jako pro nadšené bylinkáře návštěva finančního úřadu.

Také majitelé restaurací či hospůdek si asi raději najdou dodavatele, než aby vybíhali s každým úsvitem do nejbližšího parku otrhávat afrikány.

Mohou například jezdit do ekofarmy Mlýnec, ležící v údolí kousek od Tábora. Majitelka Jaroslava Marková tam sklízí květy cukety, pažitky, česneku medvědího, šalvěje, yzopu, heřmánku, měsíčku, růže, afrikánu, sedmikrásky, hluchavky, macešky, lichořeřišnice nebo begónie.

Farma dodává květy především do gastronomických podniků, ale podle majitelky není problém se domluvit na dodávce pro soukromou osobu.

»Jedlé květy a bylinky z českých ekofarem využíváme pouze v sezóně a při jejich nákupu spolupracujeme s firmou Biotop slečny Buriánkové,« uvádí Paulus.

Nabídkou jedlých květů se chlubí též firma Beskyd z Fryčovic. V její bylinkové zahradě najdete například afrikány, chryzantému či macešku. Pro inspiraci uvádíme, jak lze v kuchyni využít jedny nejoblíbenějších květů, a to měsíček, okvětní plátky růže a levanduli.


Elixír mládí

Léčivé účinky zářivě oranžového květu měsíčku využívalo lidstvo už ve starověku. Vařili s ním tehdy Řekové, ale byl znám i v arabských a indických kulturách. Staří Egypťané věřili, že funguje jako elixír mládí.

Z léčivých látek obsahuje karotenoidy nebo vitamín C. V kuchyni je možné ho využívat bez obav. Stačí lžíce okvětních lístků na porci salátu, hodí se dále do rizota, polévek, těstovin. Měsíček barví pokrm do žluta jako šafrán nebo vaječný žloutek. Chutná lehce štiplavě, dobře se doplňuje například s česnekem či koprem.

Růže je květina s »přidanou hodnotou«. Kromě půvabu a vůně dodá pokrmu lehký opar romantiky. Růžový sirup, který je základní surovinou pro přípravu řady růžových dezertů, si naštěstí nemusíte připravovat sami ručním sběrem stovek okvětních plátků. Nasbírali je například benediktini z Rajhradu u Brna a jejich sirup lze koupit v mnoha obchůdcích se zdravou výživou. Jinou možností jsou potravinové prodejny v řetězci Marks and Spencer. Jemná chuť a vůně růže se hodí pouze k přípravě jemných dezertů, jako jsou zmrzliny, krémy a nákypy.

Pokud jde o levanduli, v kuchyni se používají čerstvé i sušené květy a listy, a to nejčastěji ve společnosti rozmarýnu. Snad aby se jim po sobě nestýskalo, neboť i v přírodě je často najdeme spolu.

Kombinaci levandule-rozmarýn můžeme například přidat do těsta na pečení chleba, získáme lahůdku s vůní podobnou borovici. Vynikajícím způsobem se hodí také na grilovanou rybu či jehněčí maso. Samostatně levandulové květy využijeme například na výtečnou zmrzlinu.


Nadějná tržiště


Příjemnou módou tohoto jara se stala renesance farmářských trhů, které se objevily dokonce i v hlavním městě. Právě na nich můžete objevit nový zdroj jedlých květů.

Nebojte se přitom projevit vlastní iniciativu, jak dokládá loňský zážitek z brněnského Zelného trhu, kde si prodávající květinářka postěžovala zákaznici, že jí měsíček zaplevelil polovinu zahrady. Příští týden městská gurmánka připravovala pro své návštěvníky vynikající salát plný oranžových okvětních plátků.

Zájemci o využití květů v kuchyni mají i v češtině k dispozici několik velmi dobře připravených kuchařských knih. Neměli by to však s novou módou přehánět. »Pokud se kuchař rozhodne jedlé květy používat, měl by mít vždy na paměti, že méně je často více,« říká šéfkuchař Roman Paulus.


Recepty


 

Krabí salát s lichořeřišnicí

Suroviny:
Krabí maso, olivový olej, šalotka, stroužek česneku, mrkev, rajče, mleté chilli, pět listů a pět květů lichořešišnice

Postup:
- Nahrubo nastrouháme menší mrkev, velmi jemně nakrájíme šalotku a rajče. Rozdrtíme stroužek česneku.
- Květy a listy lichořeřišnice nasekáme na proužky.
- V míse smícháme konzervu krabího masa se dvěma lžičkami olivového oleje, šalotkou, česnekem, rajčetem a mrkví.
- Přidáme lžičku mletého chilli (nebo méně, počítejme s tím, že květy lichořeřišnice jsou lehce pikantní) a pět květů a pět listů lichořeřišnice.
- Podáváme například s celozrnnou bagetou, ozdobenou opět květy lichořeřišnice.

Levandulová zmrzlina

Suroviny:
150 g medu, 400 g šlehačky, lžíce levandulových květů

Postup:
- V silnostěnném hrnci opatrně zahřejeme
150 g medu, až získá tekutou konzistenci.
- Čerstvé levandulové květy (asi jednu lžíci) rozdrtíme a přidáme k medu.
- Ušleháme 400 g šlehačky, odstavíme kastrol s medem a levandulí a pomalu do něj přidáme hotovou šlehačku.
- Zmrzlinu dáme do mrazničky a přibližně každou půlhodinu dobře promícháme vidličkou, abychom rozmělnili ledové krystalky, které vznikají při mražení. Můžeme samozřejmě připravit i ve zmrzlinovém strojku.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Karolina Kamberská, foto: www.flickr.com
30.04.2010 - 17:35:39



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 5 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.