GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Potraviny jsou nejdražší v historii

 

 

Špatné počasí zdražilo loni potraviny o čtvrtinu Růst cen zasáhne i Česko, zdraží pečivo, mléko i maso. 

 

ilustracni foto

 

S větové ceny potravin se na konci loňského roku vyšplhaly nejvýše za posledních minimálně 20 let. Jejich cena podle analytiků poroste i nadále a v nejbližších dnech se může projevit i v Česku.

 

Organizace OSN pro výživu a zemědělství včera uvedla, že index cen potravinářských komodit, který vznikl v roce 1990, se v prosinci dostal na nejvyšší hodnotu ve své historii. Vylétl až na 214,7 bodu, a překonal tak své maximum z období potravinové krize roku 2008. Příčinou je především zdražení cukru, obilovin a olejnin.

 

Nárůst cen potravin zavinilo podle analytiků především špatné počasí. Letní sucha a požáry, které zničily asi čtvrtinu úrody pšenice v Rusku, měly například podstatný vliv na ceny obilovin, jež vzrostly od června loňského roku asi o 60 procent. K růstu indexu přispěla velkou měrou i cena cukru, která se za posledních sedm měsíců zvýšila asi o třetinu na nejvyšší hodnotu za posledních třicet let.

 

Celosvětové zásoby některých potravin jsou tak na mnohaletých minimech a jakýkoli výpadek v produkci okamžitě zvýší jejich cenu. Podle analytika ČSOB Jana Bureše se tento vývoj nevyhne ani Česku. "Největší tlak bude podle mě na ceny obilnin, o něco méně by mohlo zdražit mléko či cukr," říká.

 

Chystané zdražení potvrzují i další odborníci. "Vzhledem k tomu, že českým výrobcům stoupají ceny vstupů, tedy energií i surovin, je jasné, že ceny potravin v Česku půjdou nahoru," říká prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Zvýšení cen se podle něj bude týkat mléčných výrobků, masokombinátů i pekařů.


Potraviny v tuzemsku podle něj příští rok zdraží minimálně o desetinu. Právě o deset procent chce zvýšit už v průběhu ledna své ceny například plzeňské pekařství Bayer. "Cena mouky se totiž v průběhu posledního čtvrt roku zvýšila na dvojnásobek." vysvětluje jeho majitel Karel Bayer. Jak říká prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, za zdražení může i špatná loňská úroda obilí v Česku. "Pšenice bylo dost, ale jen málo v potravinářské kvalitě. Její úroda byla o 20 až 25 procent nižší," vysvětluje.


Možnost, že by se kvůli nárůstu cen potravin mohla zopakovat potravinová krize, která svět zasáhla v roce 2008, ale analytici odmítají. V chudých zemích, které na zdražení doplácí nejvíc, byla totiž v loňském roce na rozdíl od doby před třemi lety solidní úroda obilovin.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petr Kain
06.01.2011 - 17:32:13

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.