Špatné počasí zdražilo loni potraviny o čtvrtinu Růst cen zasáhne i Česko, zdraží pečivo, mléko i maso.
S větové ceny potravin se na konci loňského roku vyšplhaly nejvýše za posledních minimálně 20 let. Jejich cena podle analytiků poroste i nadále a v nejbližších dnech se může projevit i v Česku.
Organizace OSN pro výživu a zemědělství včera uvedla, že index cen potravinářských komodit, který vznikl v roce 1990, se v prosinci dostal na nejvyšší hodnotu ve své historii. Vylétl až na 214,7 bodu, a překonal tak své maximum z období potravinové krize roku 2008. Příčinou je především zdražení cukru, obilovin a olejnin.
Nárůst cen potravin zavinilo podle analytiků především špatné počasí. Letní sucha a požáry, které zničily asi čtvrtinu úrody pšenice v Rusku, měly například podstatný vliv na ceny obilovin, jež vzrostly od června loňského roku asi o 60 procent. K růstu indexu přispěla velkou měrou i cena cukru, která se za posledních sedm měsíců zvýšila asi o třetinu na nejvyšší hodnotu za posledních třicet let.
Celosvětové zásoby některých potravin jsou tak na mnohaletých minimech a jakýkoli výpadek v produkci okamžitě zvýší jejich cenu. Podle analytika ČSOB Jana Bureše se tento vývoj nevyhne ani Česku. "Největší tlak bude podle mě na ceny obilnin, o něco méně by mohlo zdražit mléko či cukr," říká.
Chystané zdražení potvrzují i další odborníci. "Vzhledem k tomu, že českým výrobcům stoupají ceny vstupů, tedy energií i surovin, je jasné, že ceny potravin v Česku půjdou nahoru," říká prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Zvýšení cen se podle něj bude týkat mléčných výrobků, masokombinátů i pekařů.
Potraviny v tuzemsku podle něj příští rok zdraží minimálně o desetinu. Právě o deset procent chce zvýšit už v průběhu ledna své ceny například plzeňské pekařství Bayer. "Cena mouky se totiž v průběhu posledního čtvrt roku zvýšila na dvojnásobek." vysvětluje jeho majitel Karel Bayer. Jak říká prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, za zdražení může i špatná loňská úroda obilí v Česku. "Pšenice bylo dost, ale jen málo v potravinářské kvalitě. Její úroda byla o 20 až 25 procent nižší," vysvětluje.
Možnost, že by se kvůli nárůstu cen potravin mohla zopakovat potravinová krize, která svět zasáhla v roce 2008, ale analytici odmítají. V chudých zemích, které na zdražení doplácí nejvíc, byla totiž v loňském roce na rozdíl od doby před třemi lety solidní úroda obilovin.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Petr Kain
06.01.2011 - 17:32:13
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...