GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Konvenience: Pomocník nebo nepřítel?

 

 

 

Konvenience: Pomocnik nebo nepritel

Víte, co mají společného loupané brambory, majonéza, bujón v prášku, porcovaná kuřecí prsa, nebo předem nakrájený salát? Všechny vyjmenované potraviny se souhrnně nazývají konvenience. Každý profesionál nebo domácí kuchtík se s nimi dnes a denně setkává a využívá je při vytváření lahodných pokrmů. Jaké je jejich správné použití a kde už začíná bezhlavé „čarování z prášku"?


Slovo konvenience, které bychom hezky česky mohli přeložit jako polotovary nebo předpřipravené potraviny, je převzato z anglického výrazu „conveniece" a u nás se začalo používat teprve v 90-tých letech. Podle slovníčku znamená pohodlí nebo jednoduchost. Výrobky takto označené nám mají prostě usnadnit veškerou práci v kuchyni, a to jak při vaření, tak i při následovném úklidu pracovního prostoru. „Díky konveniencím jsme zbaveni úkonů jako je loupání, porcování, dlouhé tepelné zpracování, konzervace a mnohých dalších," vysvětluje Libor Mašek, marketingový manažer společnosti Nestlé Professional.

 

Jak dělíme konvenience:

Stupeň 0 - základní neopracované suroviny (brambory, cibule, nebourané maso, vejce, mléko)

Stupeň 1 - částečně opracované suroviny (vykuchaná a drůbež a ryby, loupané brambory)

Stupeň 2 - potraviny připravené pro tepelné zpracování (mražené a chlazené polotovary, dehydratované směsi, rajský protlak)

Stupeň 3 - potraviny vyžadující pouze krátké vyhotovení (majonéza, paštika, předpečené pečivo)

Stupeň 4 - potraviny určené k přímé konzumaci (pečivo, chléb, jogurt, zmrzlina)

 

 


V současné době jsou na trhu stovky nejrůznějších výrobků, které nám usnadní přípravu stravy. Některé výrobky jsou dokonce v instantní podobě, takže je pouze stačí zalít horkou tekutinou a pokrm je v mžiku hotový. Výhodou tohoto stylu vaření je určitě rychlost a jednoduchost, ale individuální doladění chuti je takřka vyloučené. Profesionální kuchaři si proto vybírají konvenientní potraviny velmi pečlivě, aby mohli plně uplatnit své kuchařské umění.


„Někteří tzv. „odborníci" odmítají konvenienci v profesionální kuchyni a přičítají jí všemožné negativní vlastnosti. Všichni určitě známe případ klasické UHO omáčky: neurčitá chuť tmavé barvy, doplněná umělohmotným knedlíkem a tuhým masem. Tyto kreace však vytvářeli neschopní kuchaři dávno předtím, než jim výrobci nabídli jakoukoliv konvenientní omáčku," říká Mašek a dodává „Dnes využívá konvenience každý kuchař. Jde jen o to, v jaké míře a jak kvalitní. Konvenience nesmí kuchaře nahradit. Může mu pouze uvolnit ruce pro rozvinutí jeho kreativity a v kombinaci s čerstvými a sezonními surovinami vytvořit báječné jídlo plné chuti, na které se nezapomíná."


Konvenience i v nejvyšších patrech.
Využití kvalitní konvenience je velice široké a to pomáhá kuchařům vařící fantazii přenést na talíř. Toho si je vědoma i naprostá kuchařská špička, která se jednou za dva roky sejde v Lyonu na finále soutěže Bocuse dOr. Nejlepší kuchaři z celého světa mohou při tomto nejprestižnějším kulinářském měření sil využít například telecí, nebo drůbeží fond CHEF v pastě. Díky tomu mohou ušetřit nejen několik hodin vlastní práce, ale také mít na několik hodin volné místo na sporáku. Ušetřený čas a prostor kuchaři věnují dalším náročným výrobkům, aby právě to jejich jídlo bylo nejlepší.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

20.04.2011 - 20:55:06

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.