Schované v jasně zelených luscích jsou kuličky hrášku trochu jako perly v lasturách. Jejich sladká chuť neodmyslitelně patří k začátku léta. Přidejte je do risotta, servírujte jako přílohu nebo z nich připravte polévku. Je čas začít vylupovat lusky.
Truhlíky za oknem nebo na balkoně jsou skvělá věc. Stačí natáhnout ruku a máte v kuchyni tu nejčerstvější možnou surovinu. Během posledních let zažívají truhlíky za českými okny renesanci, a tak se v těchto měsících řada oken zelená rozličným listovím.
Kromě obligátní bazalky či pažitky stále přibývají i rostliny méně obvyklé. Foodblogger Cuketka letos v květináči pěstuje fazolky Zolfini, které si přivezl z výletu do Florencie, Karolína Vránková z Respektu zase propaguje japonské saláty mizuna a mibuna. A u nás doma roste citronová verbenka, ze které chci dělat zmrzlinu, kolem ní lány rukoly a pak samozřejmě máta. Příští rok se musím podle Cuketkova vzoru pustit i do lusků. Na rozdíl od něho ale nechci mít za oknem fazole, nýbrž hrášek. Jeho sladké zelené kuličky jsou pro mě v létě tak nepostradatelné, že je chci mít pořád na dosah.
Sladká chuť ukrytá uvnitř lusků, to je prostě ztělesnění léta. Patří k výletům, které vedou kolem hráškových polí, koneckonců upytlačené lusky chutnají nejlépe. Popínavé stonky s jasně zelenými lusky a bílými květy se táhnou k obzoru, hrách patří mezi nejrozšířenější luskoviny u nás.
Zelený hrášek, to jsou vlastně nedozrálá semena hrachu setého. Dozrálá semena se už nejedí syrová, proto se suší. Naopak mladý hrášek je syrový nejlepší. Vlastně je skoro škoda používat jej k vaření. Na druhou stranu máloco dodá jídlu tak veselou barvu jako zelené kuličky.
Mladý hrášek se skvěle hodí do italské kuchyně, kde se vyskytuje v desítkách receptů v kombinaci s těstovinami. Úžasné je i hráškové risotto, kombinace rýže arborio, másla a parmezánu s hráškem je půvabná svou jednoduchostí. Uplatní se dobře i jako příloha, zejména k drůbežímu masu, například ke kuřeti či krůtě.
Já nejradši používám hrášek jako základ polévek. Máma nám jako malým dělávala polévku s celými hrášky a nakrájeným vajíčkem natvrdo. U mě v kuchyni vítězí letní polévka z rozmixovaného hrášku, dochucená mátou a zakysanou smetanou. S množstvím máty v tomto případě doporučuji experimentovat, v horkém slunečném dni je lepší máty více, v těch chladnějších lístky bylinky uberte.
Hráškovou polévku dělám buď samotnou, s opečenými kostičkami chleba, anebo úplně nejradši s kudrlinkami opražené slaniny. Pro mužské se tím stává pořádným jídlem a navíc dodá polévce více "těla".
Hrášek patří k surovinám, které je velmi snadné uchovat. Pokud se jej nechystáte zrovna použít do bramborového salátu, zapomeňte na uchovávání v nálevu a jednoduše jej dejte do mrazáku. Hrášek je nejlepší krátce předvařit, nechat důkladně okapat a pak už může putovat do mrazu, kde vydrží dlouhé měsíce. Čím dříve se sklizený hrášek ze záhonu do mrazáku dostane, tím lepší bude.
V mrazu v něm navíc zůstane uchována většina prospěšných látek, jež obsahuje. Je v něm hodně lecitinu, který podporuje činnost nervového systému a rozpouští v krvi cholesterol. Obsahuje také draslík, fosfor, vápník a hořčík.
Pokud se, tak jako já, rozhodnete pěstovat hrášek za oknem nebo na balkoně, letos už to nestihnete.
Vysévá se totiž na přelomu března a dubna. Tehdy vyberte pro hrášek místo, které je slunné a teplé. A rovněž takové, aby z něj rostlinky mohly rašit nahoru. Když je necháte, aby se plazily podél tyčky či šprušle balkonu, zmenšíte riziko, že chytí plíseň. A není třeba hnojit, hrách má krátké vegetační období a budou mu stačit živiny z hlíny.
Hrášková polévka s mátou
(rozpis na 4 porce)
450 g vyloupaného zeleného hrášku
2 snítky čerstvé máty
1 cibule
6 lžic zakysané smetany
1 litru zeleninového vývaru
4 plátky slaniny
sůl, pepř
Ve větším hrnci necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přidáme hrášek a vše zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a necháme ještě chvíli probublávat. Mezitím nasekáme na jemno lístky máty. Vše rozmixujeme do hladka a necháme zchladnout. Pak vmícháme do polévky zakysanou smetanu a dochutíme ji solí a pepřem.
Na pánvi opečeme plátky slaniny rozříznuté na čtvrtiny, necháme je vychladnout a ozdobíme jimi polévku.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Petra Pospěchová, foto: www.flickr.com
24.06.2011 - 12:03:32
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...