GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Zelené perly

 


Zelene perly, foto: flickr.comSchované v jasně zelených luscích jsou kuličky hrášku trochu jako perly v lasturách. Jejich sladká chuť neodmyslitelně patří k začátku léta. Přidejte je do risotta, servírujte jako přílohu nebo z nich připravte polévku. Je čas začít vylupovat lusky.


Truhlíky za oknem nebo na balkoně jsou skvělá věc. Stačí natáhnout ruku a máte v kuchyni tu nejčerstvější možnou surovinu. Během posledních let zažívají truhlíky za českými okny renesanci, a tak se v těchto měsících řada oken zelená rozličným listovím.


Kromě obligátní bazalky či pažitky stále přibývají i rostliny méně obvyklé. Foodblogger Cuketka letos v květináči pěstuje fazolky Zolfini, které si přivezl z výletu do Florencie, Karolína Vránková z Respektu zase propaguje japonské saláty mizuna a mibuna. A u nás doma roste citronová verbenka, ze které chci dělat zmrzlinu, kolem ní lány rukoly a pak samozřejmě máta. Příští rok se musím podle Cuketkova vzoru pustit i do lusků. Na rozdíl od něho ale nechci mít za oknem fazole, nýbrž hrášek. Jeho sladké zelené kuličky jsou pro mě v létě tak nepostradatelné, že je chci mít pořád na dosah.


Sladká chuť ukrytá uvnitř lusků, to je prostě ztělesnění léta. Patří k výletům, které vedou kolem hráškových polí, koneckonců upytlačené lusky chutnají nejlépe. Popínavé stonky s jasně zelenými lusky a bílými květy se táhnou k obzoru, hrách patří mezi nejrozšířenější luskoviny u nás.


Zelený hrášek, to jsou vlastně nedozrálá semena hrachu setého. Dozrálá semena se už nejedí syrová, proto se suší. Naopak mladý hrášek je syrový nejlepší. Vlastně je skoro škoda používat jej k vaření. Na druhou stranu máloco dodá jídlu tak veselou barvu jako zelené kuličky.


Mladý hrášek se skvěle hodí do italské kuchyně, kde se vyskytuje v desítkách receptů v kombinaci s těstovinami. Úžasné je i hráškové risotto, kombinace rýže arborio, másla a parmezánu s hráškem je půvabná svou jednoduchostí. Uplatní se dobře i jako příloha, zejména k drůbežímu masu, například ke kuřeti či krůtě.


Já nejradši používám hrášek jako základ polévek. Máma nám jako malým dělávala polévku s celými hrášky a nakrájeným vajíčkem natvrdo. U mě v kuchyni vítězí letní polévka z rozmixovaného hrášku, dochucená mátou a zakysanou smetanou. S množstvím máty v tomto případě doporučuji experimentovat, v horkém slunečném dni je lepší máty více, v těch chladnějších lístky bylinky uberte.


Hráškovou polévku dělám buď samotnou, s opečenými kostičkami chleba, anebo úplně nejradši s kudrlinkami opražené slaniny. Pro mužské se tím stává pořádným jídlem a navíc dodá polévce více "těla".


Hrášek patří k surovinám, které je velmi snadné uchovat. Pokud se jej nechystáte zrovna použít do bramborového salátu, zapomeňte na uchovávání v nálevu a jednoduše jej dejte do mrazáku. Hrášek je nejlepší krátce předvařit, nechat důkladně okapat a pak už může putovat do mrazu, kde vydrží dlouhé měsíce. Čím dříve se sklizený hrášek ze záhonu do mrazáku dostane, tím lepší bude.


V mrazu v něm navíc zůstane uchována většina prospěšných látek, jež obsahuje. Je v něm hodně lecitinu, který podporuje činnost nervového systému a rozpouští v krvi cholesterol. Obsahuje také draslík, fosfor, vápník a hořčík.


Pokud se, tak jako já, rozhodnete pěstovat hrášek za oknem nebo na balkoně, letos už to nestihnete.


Vysévá se totiž na přelomu března a dubna. Tehdy vyberte pro hrášek místo, které je slunné a teplé. A rovněž takové, aby z něj rostlinky mohly rašit nahoru. Když je necháte, aby se plazily podél tyčky či šprušle balkonu, zmenšíte riziko, že chytí plíseň. A není třeba hnojit, hrách má krátké vegetační období a budou mu stačit živiny z hlíny.


Hrášková polévka s mátou
(rozpis na 4 porce)


450 g vyloupaného zeleného hrášku
2 snítky čerstvé máty
1 cibule
6 lžic zakysané smetany
1 litru zeleninového vývaru
4 plátky slaniny
sůl, pepř


Ve větším hrnci necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přidáme hrášek a vše zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a necháme ještě chvíli probublávat. Mezitím nasekáme na jemno lístky máty. Vše rozmixujeme do hladka a necháme zchladnout. Pak vmícháme do polévky zakysanou smetanu a dochutíme ji solí a pepřem.


Na pánvi opečeme plátky slaniny rozříznuté na čtvrtiny, necháme je vychladnout a ozdobíme jimi polévku.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: www.flickr.com
24.06.2011 - 12:03:32

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.