GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Lasagne s "ovečkou"

 

 

Lasagne s oveckou, foto: flickr.comŠiroké plátky těstoviny prolévané bešamelovou omáčkou můžete zapéct klasicky s hovězím, ale také s houbami nebo zeleninovou směsí. Masovou variantu můžete inovovat tím, že do ragú přidáte aromatické jehněčí maso.


Málokteré maso voní tak jako jehněčí a skopové. A právě jeho výrazné aroma je důvodem, proč ho někteří milují, a jiní naopak odmítají vzít do úst. Druhá skupina strávníků však většinou snadno konvertuje k milovníkům jehněčího poté, co tohle maso ochutnají v nějaké jemnější úpravě, kupříkladu pečené s bylinkami a česnekem, který aroma částečně potlačuje. Nenásilnou cestu ke skopovému představují taky kořeněné klobásky, které se dají pořídit v krámcích s orientálními specialitami i u tuzemských farmářů.


Farmářské jehněčí na zdejších farmářských trzích není úplně nejčastějším zbožím, a proto se pro něj nejčastěji vydávám do orientálních obchodů nabízejících maso od halal-řezníka. Pro jejich zákazníky je jehněčí samozřejmou součástí stravy, a tak se dá pokaždé vybrat z různých kusů zvířete. Pro "ovečku", jak krvavému nákupu něžně říkají děti mých kamarádů, chodím nejradši do Bořivojovy ulice na pražském Žižkově, kvalitní skopové mají v Praze také v Myslíkově ulici v prodejně Farah. Kromě toho, že v chladícím pultu najdete vždy čerstvé jehněčí, jsou tu také řezníci, kteří vám maso vykostí, a pokud budete chtít, tak i namelou.

 

Vedle poloviční práce máte jako bonus skvělou podívanou. Tihle chlapi jsou v práci s nožem vážně mistři a vykosťování je v jejich podání rychlý a působivý koncert pohybů.


Jehněčí i skopové jsou dobrá na přípravu pečínky, stejně tak si je ale oblíbíte v mleté podobě. Pokud nechcete, aby bylo aroma úplně divoké, stačí "ovečku" smíchat třeba s hovězím v poměru, který aroma utlumí na žádoucí stupeň.


Jedním z receptů, ve kterých mleté jehněčí nebo jeho směs s hovězím krásně vynikne, je boloňské ragú. To se dá použít na špagety či jako základ do lasagní. Jehněčí náplň jako jednu z variant uvádí i Marcela Hazan, autorka kultovní kuchařky Klasická italská kuchyně. Marcela Hazan připouští do lasagní ještě náplň z hříbkového ragú, špenátu nebo cuket.


A to platí i v případě, že se budete držet receptu s boloňským ragú. Nikdy si to člověk neuvědomí tak intenzivně, jako když se dívá pod ruce jinému kuchaři. Tak třeba můj kamarád Petr, jehož lasagne jsou tradičně ozdobou večírků. V Petrově receptu jsou vrstvy krátce spařených suchých plátků těstovin prokládané střídavě rajčatovou omáčkou a masovým ragú pokapaným bešamelem. Když jsem se mu onehdy dívala pod prsty, nestačila jsem se divit. Já rajčatovou omáčku nepoužívám vůbec a mezi jednotlivé vrstvy nespařených čerstvých těstovin dávám vždy ragú, bešamel a nastrouhaný parmazán. A to ani nemluvím o masovém základu. Petr do něj dává čtyři různé kusy hovězího, já nechám konkrétní kusy vybrat svého oblíbeného řezníka a smíchám hovězí s jehněčím půl napůl.


Zvláštní na tom celém je, že ve výsledku zase takový rozdíl není. Přičítám to hlavně dlouhému dušení, při němž mleté maso nasaje vůni i chuť vína a zeleniny. Právě čas je totiž v lasagních ta hlavní ingredience, která se nedá nahradit ani za nic vyměnit.

 


Boloňské lasagne s jehněčím


(rozpis na 4 porce)


400 g čerstvých těstovin (lasagní)
150 g mletého jehněčího masa
150 g mletého hovězího masa
1/8 l vývaru
1/8 l červeného vína
1 stonek řapíkatého celeru
1 mrkev
1 cibule
500 g rajčatového pyré
100 g másla
50 g hl. mouky
1/2 l mléka
150 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř, olivový olej
muškátový oříšek
máslo na vymazání formy


Rozpálíme olej, přidáme na něj nasekanou cibuli, a když začne vonět, přidáme také oboje namleté maso. Opečeme ze všech stran a zalijeme vínem. Dusíme, dokud se víno nevyvaří. Přidáme najemno nakrájený celer a mrkev. Přilijeme vývar, rajčatové pyré a za občasného míchání necháme vše pod pokličkou dusit dvě, lépe však tři hodiny.


Formu na lasagne vymažeme máslem a na dno položíme vrstvu těstovin.


Masové ragú okořeníme solí a pepřem, a krátce předtím, než je hotové, připravíme v druhém hrnci bešamelovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, pak ho zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Tu potom zalijeme studeným mlékem, v němž jíšku rozmícháme metlou nebo vařečkou. Pak ještě přidáme několik strouhanců muškátového oříšku, trochu soli a necháme pomalým probubláváním zhoustnout.


Na první vrstvu lasagní dáme vrstvu masového ragú, bešamel a nakonec trochu nastrouhaného parmazánu. Nahoru dáme opět vrstvu lasagní a vše opakujeme nejméně třikrát. Na poslední vrstvu lasagní dáme ragú, bešamel a parmazán a ničím dalším nezakrýváme.


V troubě rozehřáté na 200 stupňů necháme péct asi dvacet minut.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: flickr.com
08.07.2011 - 10:51:58

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.