Předpřipravené pokrmy našly svou oblibu především v domácnostech, úspěch ale zaznamenala i oblast hospitality. Zde jsou totiž tyto pokrmy schopné odvést dobrou práci; jsou rychlé, chutné a v nabídce jsou i jejich "zdravější" varianty.
Jaký pokrm je však ještě "čerstvý" a jaký už spadá do kategorie convenience? Oficiální a přesná definice v současnosti stále neexistuje; hlavu si s ní lámal jak německý Svaz na ochranu práv spotřebitele, tak tamní Spolkový statistický úřad, odpověď však nenašly. Klasifikace tohoto typu pokrmu není jednotná a veřejné zdroje uvádějí hned několik typů. V zásadě se však od sebe velmi neliší.
KDO SE V TOM MÁ VYZNAT
Produkty určené ke kuchyňské přípravě jsou už zčásti připravené (omyté, očištěné či zbavené slupky) a mohou být takto přímo servírovány popř. dále upraveny varem. Sem patří např. oloupané brambory, na malé kousky nakrájená syrová mrkev či naporcované maso. Polotovary jsou plně připraveny ke konzumaci, ke kulinářské dokonalosti potřebují pouze krátký proces (vaření, pečení, smažení): např. předvařené brambory, čerstvé, hotové těsto nebo filet v trojobalu.
Mezi pokrmy hotové a připravené k dalšímu zpracování patří např. celé hluboce zmrazené menu, masové rolády či guláš; tyto pokrmy stačí pouze ohřát, popř. prohřát. Podobně jsou na tom dehydratované pokrmy určené ke krátkému "dovaření": nejznámější je asi bramborová kaše v prášku. Ještě méně intervence kuchaře si vyžádají pokrmy připravené k přímé konzumaci, kterým stačí pouze správné zacházení. Sem patří např. pudinky, naporcované sýry či tvarohy, uzeniny v malých baleních či naporcovaná smetana do kávy.
VÝHODY A NEVÝHODY
Chtělo by se říct, že convenience pokrmy mají samá pozitiva; mezi ta nejčastěji jmenovaná patří především rychlost přípravy. Zelenina je už očištěná, oloupaná a nakrájená, polotovary stačí nechat "dojít" v troubě nebo jen ohřát. Výroba, skladování a prodej těchto pokrmů podléhá přísné kontrole. Moderní výrobní technologie a způsoby konzervace zajistí minimální ztráty nutričních hodnot v předpřipravených potravinách, hluboce zmrazené potraviny jsou na tom dokonce úplně stejně jako potraviny čerstvé.
S odhlédnutím od reklamních sloganů výrobců však vyjdou na povrch i leckterá negativa těchto pokrmů, která se však ve všech případech nemusí nezbytně vyskytovat. Mezi ta nejčastější patří především vysoký podíl živočišných tuků a soli, nedostatečná nutriční vyváženost u některých pokrmů a nevhodnost daných pokrmů pro všechny zákazníky, např. pro ty s určitou potravinovou alergií.
POHLED DO BUDOUCNA
S convenience pokrmy se v oblasti hospitality počítá i do budoucna; v Nizozemsku se dokonce staly součástí tamní studie věnované predikativní analýze vývoje sektoru hospitality do roku 2020. Tato studie názorně představuje základní inovace v tomto sektoru, kterým je třeba se v konkrétních časových rozpětích (2, 5 a 15 let) věnovat. Oblast convenience food je jednou z těch středněaž dlouhodobých: "Oblast hospitality se zaměřuje nejenom na stále větší rozšíření své nabídky směrem k zákazníkům, ale také na její zkvalitnění. Témata jako zdraví, convenience a spolehlivost jsou tedy na prvním místě. Nové koncepty a jejich zavádění do praxe, convenience pokrmy a vyspělé kuchyňské vybavení včetně moderních technologií mají na změny v sektoru hospitality největší vliv."
KLASIFIKACE CONVENIENCE NA PŘÍKLADU BRAMBOR
Podle stupně přípravy
- připravené pro kuchyňské zpracování (syrové, oloupané brambory) - polopřipravené (předvařené, popř. blanšírované brambory) - dehydratované (bramborová kaše v prášku) - k přímé konzumaci (bramborové lupínky - chipsy)
Podle produktové oblasti
- zmrazené (krokety, hranolky, gratinované brambory) - chlazené (bramborový salát) - do mikrovlnky (instantní bramborová kaše) - bio (bramborová polévka z krabice)
Podle stupně konzervace
- hluboce zamrazené (krokety, hranolky) - chlazené (bramborový salát) - dehydratované (instantní bramborová kaše) - k ohřátí (bramborová polévka)
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: kom
24.02.2010 - 09:14:38
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...