GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Hotelové trezory aneb jako oko v hlavě

 

 

ilustracni fotoTak jako všechna odvětví i vývoj hotelových trezorů zaznamenal nezanedbatelný technický pokrok, a to i přes skutečnost, že jejich jediným účelem je stále "pouze" zvýšit bezpečnost a tím následně i komfort hotelových hostů.


Jestliže má být řeč o hotelových trezorech, pak jistě nelze opomenout srovnání trezorů určených pro hotelový provoz a trezorů pro domácí či jiné než hotelové využití. Obecně lze říci, že se trezory pro domácí, kancelářské a podobné využití vyznačují možná překvapivě vyšší bezpečností než trezory hotelové, s výjimkou trezorů nejnižší cenové kategorie. Převážná většina "nehotelových" trezorů je vybavena mechanickým systémem.


OVLÁDÁNÍ V POKROKU


Ovládání hotelového trezoru je právě tou oblastí, která doznala v posledních letech největšího technického pokroku. Díky tomu je valná většina hotelových trezorů ovládána elektronicky. Slušný elektronicky ovládaný hotelový trezor pak poskytuje evidenci použití.


Jestliže jsou vstupní pokojové dveře opatřeny přístupovým (kartovým) systémem, lze v případě potřeby poměrně jednoduše zpětně dohledat, kdo byl v inkriminovaný čas na daném pokoji. Přesto je i v dnešní době mnoho hotelových pokojů vybaveno trezory, které se odemykají mechanicky - klíčem.


ELEKTRONICKY BEZ MOŽNOSTI ZTRÁTY KLÍČE


Hlavní výhodou elektronického ovládání trezorů je eliminace možnosti ztráty klíče od trezoru. Většina elektronických hotelových trezorů se ovládá zadáním PIN kódu. Samozřejmě se někdy může stát, že host PIN kód zapomene. U elektronického trezoru však obvykle existuje možnost použití tzv. master kódu nebo mechanického klíče, případně jiného způsobu alternativního otevření v případě nouze.


KOUZLA S KARTOU


Další možností elektronického ovládání trezoru je pak samozřejmě použití karty, například kreditní karty s magnetickým páskem nebo čipem. Takový trezor si jednoduše pamatuje kód karty, který zaznamená při zavírání, otevření je pak automaticky možné pouze s použitím stejné karty nebo výše zmíněnými způsoby, určenými pro případy nouze.


Při zmínce o ovládání trezoru kartou jistě mnohé napadne otázka kompatibility s přístupovým (kartovým) systémem, čímž se dostáváme do vyšší kategorie hotelových trezorů. Elektronické trezory, které lze ovládat výhradně hotelovou kartou hosta, nabízí nejen evidenci použití, ale tato je navíc adresná, respektive každý záznam o použití trezoru má vazbu na konkrétního uživatele karty. To ocení především hotelový management v nepříliš příjemných situacích, kdy je třeba nahlédnout do historie použití trezoru a zjistit, kdo s ním v kterou dobu pracoval.


ZRÁDNÝ OTISK PRSTU


Jedním z nejnovějších způsobů ovládání hotelového trezoru je systém čtení otisku prstu. Ovládání otiskem prstu má velkou výhodu v nezaměnitelnosti identifikace a v eliminaci média - prstu. Praxe však bohužel často ukazuje i nevýhody tohoto systému, a sice, že čtecí zařízení mají problém s otisky starších osob. Další nevýhodou je absence vazby na jiný, např. přístupový systém, čímž sice neodpadá možnost ověřit historii použití, nicméně zde chybí vazba na konkrétní osoby (s výjimkou personálu).


Patrně nejvyšší kategorii hotelových trezorů představují trezory kombinující přístupovou kartu hosta a jeho vlastní PIN kód. Tato kombinace nabízí extrémní bezpečnost a současně i evidenci použití s vazbou na konkrétního držitele karty hotelového přístupového systému. Alternativně je trezor v případě nouze možné otevřít tzv. generální kartou, přenosným zařízením (přenosným programátorem) nebo mechanicky klíčem. Přesto, že se jedná o hotelové tre-zory s velmi spolehlivým, bezpečným a vysoce komfortním způsobem ovládání, není mnoho výrobců, kteří takto ovládané hotelové trezory nabízejí. Nejvýznamnějším výrobcem trezorů ovládaných přístupovou kartou hosta a PIN kódem je společnost Onity, která je na českém a slovenském trhu výhradně zastupována firmou Entrysystems.

 

CO ŽÁDÁ KLIENT


Podle Martina Proroka ze společnosti Assa Abloy je nejobvyklejším požadavkem trezor "laptop size", tedy ve velikosti vhodné pro uložení notebooku. Nejkomfortnější varianta je pak doplněna o zásuvku 230 V, která umožňuje dobíjení zařízení v uzavřeném trezoru. Co se týká ovládání, nejčastější je forma zadání čtyřmístného PIN kódu (vícemístné kódy jsou uživatelsky nekomfortní, protože si je hosté často nedokáží zapamatovat).

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Otakar Jedlička
21.03.2011 - 09:54:19

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.