GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Jak vybrat správný kávovar

 

 

Máte již hotel vybavený profesionálními kávovary, přesto jako by vašim hostům ke spokojenosti stále něco chybělo? Třeba jim vyhovíte pořízením menších kávovarů, které umístíte do hotelových pokojů, lounge nebo do snídaňových místností. Vybrat ten správný kávovar však není jednoduchá věc. Rozhodování vám usnadní čtyři následující kroky výběru.

 

 

ilustracni foto

 

 

CENA A FUNKCE


Cena bývá zpravidla jedním ze zásadních kritérií pro výběr jakéhokoliv spotřebiče. Kávovary podle ní můžeme rozdělit na následující skupiny: do 5 tisíc Kč (presovač spojený s překapávačem, klasický pákový kávovar nebo přístroj na kapsle), do 10 tisíc Kč (navíc přibude pákový kávovar vestavný nebo samostatný), do 15 tisíc (navíc automatický kávovar) a do 20 tisíc Kč (navíc automatický vestavný kávovar).


Pořídíte-li si přístroj na kapsle, příprava kávy bude jednoduchá a zaplatíte za něj 2500 až 25 tisíc Kč. Kombinace presovače s překapávačem většinou s tryskou na šlehání mléka vás vyjde na 4500 až 8 tisíc Kč, přístroje jsou však rozměrnější. Manuální (pákové) kávovary mohou mít integrovaný mlýnek na kávu, příprava je vzhledem k nutnosti plnění páky složitější a je třeba mít základní znalosti o přípravě kávy, přístroj lze pořídit za 2500 až 25 tisíc Kč. Automatické kávovary dokážou připravit celou řadu nápojů pouhým zmáčknutím tlačítka, obvykle mají integrovaný mlýnek, zásobník na vodu a odpad, pořizovací cena přístroje je 12 až 40 tisíc Kč. Nakonec pákové (8 až 12 tisíc Kč) i automatické (20 až 50 tisíc Kč) vestavné kávovary lze při doplňování vysunout jako šuplík.


VÝHODY/NEVÝHODY A FREKVENCE UŽÍVÁNÍ


Přístroj na kapsle má nižší pořizovací cenu, káva v kapslích neztrácí vůni, odpadá vyklepávání odpadu a čištění, snadno se obsluhuje a mívá originální design, šálek kávy však vyjde dost draze (8 až 16 Kč) a je nutné dávat pozor na kompatibilitu kapslí a přístroje. Kombinace presovače a překapávače má příznivou cenu, ale zabere dost místa. Pákový kávovar bude zřejmě potřebovat vyškolenou obsluhu a je složitější na údržbu. Automatický kávovar se snadno obsluhuje a příprava kávy je rychlá, lze používat zrnkovou i mletou kávu, ale přístroj je dražší. Vestavný kávovar má výhody předchozích dvou, je elegantní a nezabírá příliš místa, to však na úkor vyšší ceny.


Pokud má přístroj sloužit pouze k příležitostnému provozu, bude stačit ten na kapsle. Pokud bude využíván častěji, navíc s nárokem na přípravu různých druhů nápojů, vybírejte z kombinace pákového presovače a překapávače s tryskou na šlehání mléka. Chcete-li mít kávu plně pod kontrolou, zvolte pákový kávovar. Přístroje se objevují i v nižších cenových relacích a poskytují výbornou kávu, i když za cenu nižšího komfortu při přípravě. Při častém využití zvolte automat. Při přípravě většího množství šálků ušetříte spoustu času a káva bude vždy čerstvě namletá. Potrpíte-li si na dokonalost, vsaďte na elegantní vestavný kávovar.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Klára Chromá
28.03.2011 - 12:12:05

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.