GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Račte vstoupit, klíč netřeba

 

foto: wikipedia.org Mobilní telefon Nokia vybavený NFC technologiíOtevřít dveře bylo po staletí úkolem klíčů, později magnetických karet. Nové komunikační technologie však umožňují odemknout dveře bez použití dalších pomůcek. Stačí k tomu jediné: jeden z nové generace "chytrých" mobilních telefonů.

 

Začněme scénářem z budoucnosti: Pan Majer si přes svůj smart-phone rezervuje pokoj v berlínském čtyřhvězdičkovém hotelu. Poté co je rezervace provedena, obdrží v SMS přístupový kód spolu s číslem pokoje. V den příjezdu místo zdlouhavého check-inu, zamíří pan Majer rovnou do svého pokoje. Stačí, aby se přiblížil, a dveře se pomocí NFC (viz box Chytrá Near Field Communication) technologie v jeho mobilním telefonu automaticky odemknou. Do dveří integrovaný zamykací systém je totiž v rámci hotelového softwaru propojen s rezervačním systémem, který rezervaci rozpoznal.

 

SEZAME, OTEVŘI SE


Pomocí komunikačního systému ale o panu Majerovi vědí také vstupní dveře do hotelu a výtah. Takže jakmile se pan Majer přiblíží ke dveřím, ty se samy otevřou a výtah pak očekávaného hosta doveze přímo do poschodí, ve kterém je ubytován. Pan Majer si může navíc podobným způsobem objednat a poté zaplatit lístky do divadla nebo na koncert a stejně, jako do hotelu přijel, z něj na konci pobytu odjede. Jen mu bude na jeho mobilní telefon zaslána faktura prostřednictvím SMS.


Poslední průzkumy ukazují, že hoteloví hosté používají mobilní spojení stále samozřejměji a k mnohem širšímu počtu transakcí než dříve. Jednatel společnosti Assa Abloy Hospitality, zabývající se vývojem ochranných řešení pro hotelový průmysl, Marcus Nettelbeck, komentuje tento narůstající trend následovně: "Podle mého názoru dojde k větší penetraci v používání těchto nových technologií zhruba za dva roky. Kromě toho jsem přesvědčen, že s pomocí NFC technologie bude také možné v hotelových systémech daleko snadněji zvýšit ochranu před zneužitím hackery."

 

CHYTRÁ NEAR FIELD COMMUNICATION


Komunikační technologie NFC je založena na bezkontaktním přenosu dat na krátké vzdálenosti. Díky ní je možné přenášet nejrůznější informace mezi dvěma zařízeními, které jsou blízko sebe, nikoliv však v přímém kontaktu. Současně tato nová technologie funguje jako přístupový klíč k bezhotovostním platbám atd. Není třeba se bát zneužití, ochranná technologie je integrovaná přímo v hardwaru. Nyní se čeká, že nový iPhone 4G už bude touto technologií automaticky vybaven, a bude tak možné ji plně nasadit do praktického života.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: foto: wikipedia.org.
29.09.2010 - 06:41:44

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.