GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

OSA vymáhá poplatky už také od lázní

 

ilustrační fotoAutorské svazy tvrdí, že český zákon je v rozporu s evropským právem. Soud v Plzni řeší první spor o vybírání poplatků za TV ve zdravotnictví.

 

Loni přiměli výběrčí autorských poplatků zaplatit mnohatisícové sumy většinu hotelů, letos se obuli kolektivní správci, jako je Ochranný svaz autorský (OSA) nebo Intergram, do lázní. Přestože autorský zákon dává zdravotnickým zařízením při léčení pacientů výjimku, první ze vzpurných lázeňských firem už skončila u soudu. A ten bude muset nyní v precedentním verdiktu říci, zda pardon, daný pro léčení pacientů, vůbec platí. Výběrčí poplatků tvrdí, že odporuje evropskému právu a teoreticky mohou vymáhat peníze za instalované televize či rádia i od nemocnic.

Případ malého mariánskolázeňského léčebného zařízení Hotel Paris s třiceti lůžky je u nás první soudní kauzou, ve které se kolektivní správci domáhají úhrady poplatků za provozování televizí na pokojích od zdravotnického zařízení. Hotel Paris, i když to název nenapovídá, je tak certifikovaný. Orientuje se na rehabilitaci nemocných nebo zdravotně postižených seniorů - především z Německa, kde jim toto léčení proplácejí pojišťovny.

"Nezaplatil jsem jim a hodlám se tomu dál bránit. Prokázal jsem zástupcům z OSA, že jsme zdravotnické zařízení. A pacienti se u nás léčí i na pokojích, tedy pro nás platí výjimka ze zákona. Přesto mi přišel platební rozkaz," říká majitel společnosti Julius Rothbarth. Říká, že nejde ani tak o vymáhanou sumu - řádově několik desítek tisíc korun -, ale o princip.



Hotel Paris v tom není sám



Na výsledek jeho sporu s OSA, který řeší Krajský soud v Plzni, čekají i další lázeňská zařízení. Půjde o precedens, podle kterého se rozhodne i v dalších případech. Jinde se totiž jedná o mnohem vyšší platby, třeba v řádu stovek tisíc za rok, jako třeba v Lázních Luhačovice s 800 pokoji. "Na platbě za dřívější období jsme se dohodli. Ale pro letošek nikdo neví. Platí výjimka ze zákona? Proč bychom měli platit i za neobsazené pokoje?" ptá se ředitel Luhačovic Josef Krůžela.

V paradoxní situaci je nově založená lázeňská společnost Lázně Velké Losiny, která by měla na základě platebního rozkazu zaplatit poplatky za období mezi lety 2005 až 2008, kdy tato firma ještě neexistovala. "OSA od nás vymáhá údajný dluh, který jsme my nezpůsobili. Lázně jsme koupili až na konci roku 2008 a proti platebnímu rozkazu jsme se tedy hned odvolali," říká spolumajitel Lázní Velké Losiny Antonín Plachý.

V kauze OSA versus Hotel Paris už ale proběhla dvě stání, majitel lázní prokazuje mimo jiné i z výpovědí personálu, že léčba probíhá i na pokojích. Podle šéfa Svazu léčebných lázní v ČR Eduarda Bláhy formulace v aktuální novele autorského zákona neposkytuje jasný výklad. Lázeňský svaz se ale podle Bláhy chce s autorskými svazy domluvit. Rozlišit podle úhrady DPH péči o pacienty "na křížek" od zdaněného hotelového ubytování. "Navrhovali jsme po vzoru německého autorského svazu GEMA snížit poplatky na 15 procent. S tím jsme neuspěli. Proto je jasné, že rozhodnout může jen nezávislý soud," vyjádřil se Bláha. A v tom s ním souhlasí i OSA. "Je to nejobjektivnější zjištění, když se stanoviska liší tak moc jako v případě našeho jednání s Hotelem Paris. Výjimka v českém autorském zákonu je v rozporu s evropským komunitárním právem," reaguje předseda představenstva OSA Roman Strejček. Připouští, že se nadále liší vzájemné představy o tom, na kolik procent snížit lázním poplatky. Autorský svaz se podle něj chce ale s lázeňským svazem dohodnout.


reklama:



Platit by měly i nemocnice



Strejček navíc připouští, že OSA a další výběrčí autorských poplatků by podle evropského práva mohli uplatňovat nárok na poplatky i od nemocnic. "Od nich jsme ale z etických důvodů o výběru poplatků neuvažovali," dodává. "I podle našeho právního názoru a názorů právníků specializujících se na autorské právo, výjimka pro lázně neplatí," přidává se Martin Mařan, ředitel Intergramu, který se orientuje na poplatky pro interprety. "U lázní jsme vždy odlišovali to, co je hrazeno ze zdravotního pojištění, tedy kombinace ubytování se zdravotnickou péčí, a proto nižší cena, a ubytování, které si zákazník lázní hradí sám a které se v zásadě neliší od hotelových služeb," říká Mařan.

Na rozpor mezi českým autorským zákonem a právem v EU doplatili loni už hoteliéři. Díky novele autorského zákona, kterou v rozporu s unijním právem schválil v roce 2005 Parlament, se mohly hotely na čas platbě poplatků vyhnout. V roce 2008 ale museli poslanci výjimku pro hotely zrušit. Hoteliéři se bránili, že pokoj není veřejné prostranství ke zpoplatnění televize, ale většina už za roky zpětně zaplatila.




OSA a poplatky



6 tisíc

skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů, dědiců autorských práv zastupuje u nás občanské sdružení Ochranný svaz autorský (OSA).

857 mil.

korun z poplatků za provozování hudebních děl utržila loni OSA oproti 813 miliónům v roce 2008. Zhruba tři čtvrtiny z toho vyplácí jako autorské odměny.

90 Kč

za hotelový pokoj a měsíc je maximální sazba, kterou dovoluje zákon vyplácet dohromady autorským svazům.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
17.03.2010 - 09:23:33



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 5 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.