Z České republiky se stává země jedné návštěvy. Turisté přijedou, prohlédnou si Prahu, maximálně tak ještě zajedou do Českého Krumlova, a zase odfrčí. A už je tu nikdo nikdy neuvidí.
Přitom do sousedního "nudného" Rakouska se vracejí (a ne jen na lyže), nemluvě o takových turistických magnetech, jako je Paříž nebo Barcelona. Ovšem turisté jezdí opakovaně třeba i do Mnichova či do Londýna!
Byli jste někdy v Londýně? Přecpané metro, ucpané ulice, centrum neidentifikovatelné, památek pomálu. Proč tam se tedy turisté vracejí a k nám ne? Protože se tam cítí dobře.
K pochopení toho, proč to jinde jde, stačí jediné - vyjet si do zahraničí. Zavítáte-li například do historického centra Palmy de Mallorca (které je miniaturní), zjistíte, že tu je jedna hospůdka vedle druhé. V každé vaří skvěle, v každé je příjemný personál, každá je jiná a můžete si vybrat od té nejlevnější až po tu nejluxusnější. Co vám peněženka dovolí. Můžete zkoumat a porovnávat, jak kde vaří, nebo si můžete najít tu svoji a do ní se vracet. Personál se k vám začne chovat jako k domácímu asi tak po druhé návštěvě.
V Itálii narazíte na rodinnou restauračku v každé vesnici. Vaří pan majitel nebo jeho žena, jídlo je levné a úžasné. A to víno!
V Dublinu hraje večer živá kapela prakticky v každé hospodě. V onom inkriminovaném Londýně můžete trávit po klubech celou noc. V každém hraje jiná a vždycky skvělá muzika.
Kolik je v Praze fungujících klubů? Všechny dobré už radnice postupně pozavíraly, prý aby nerušily okolí. Teď to zřejmě čeká brněnskou Flédu.
Kolik je v městech pod sto tisíc obyvatel (kterých je u nás většina) opravdu dobrých restaurací? Že to jde, ukazuje třeba restaurace a hotel Gabreta v Sušici. V městečku, které má jedenáct tisíc obyvatel. Restaurace i hotel žije především z německých a rakouských turistů, kteří se sem, světe div se, vracejí. Mimo jiné je totiž osobně vítá pan majitel, který v restauraci i přes svůj vysoký věk každý den je.
Ale kolik je takových Gabret v podobně velkých městech? V Praze se v poslední době stává turistická atrakce z restaurace Lokál, která vsadila na jednoduchou českou kuchyni a absolutní kvalitu v surovinách. A ono to funguje! Lokál se stal večerní zastávkou turistických výprav, které si prohlížejí, jak vypadá typická česká hospoda.
Jak to, že tu takových hospod nejsou desítky? Takže: co udělat, aby se k nám turisté chtěli vracet? Chovejme se k nim jako k milým a váženým hostům. Ve službách jim opravdu služme. Oni nám za to rádi zaplatí. A zřiďme přímou linku z Prahy do Stodolní. Nebo v Praze otevřeme rovnou její filiálku.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Martin Charvát, reklamní expert
03.05.2012 - 06:31:30
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...