GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Proč k nám nejezdí více turistů znovu?

 

 

ilustracni fotoZ České republiky se stává země jedné návštěvy. Turisté přijedou, prohlédnou si Prahu, maximálně tak ještě zajedou do Českého Krumlova, a zase odfrčí. A už je tu nikdo nikdy neuvidí.


Přitom do sousedního "nudného" Rakouska se vracejí (a ne jen na lyže), nemluvě o takových turistických magnetech, jako je Paříž nebo Barcelona. Ovšem turisté jezdí opakovaně třeba i do Mnichova či do Londýna!


Byli jste někdy v Londýně? Přecpané metro, ucpané ulice, centrum neidentifikovatelné, památek pomálu. Proč tam se tedy turisté vracejí a k nám ne? Protože se tam cítí dobře.


K pochopení toho, proč to jinde jde, stačí jediné - vyjet si do zahraničí. Zavítáte-li například do historického centra Palmy de Mallorca (které je miniaturní), zjistíte, že tu je jedna hospůdka vedle druhé. V každé vaří skvěle, v každé je příjemný personál, každá je jiná a můžete si vybrat od té nejlevnější až po tu nejluxusnější. Co vám peněženka dovolí. Můžete zkoumat a porovnávat, jak kde vaří, nebo si můžete najít tu svoji a do ní se vracet. Personál se k vám začne chovat jako k domácímu asi tak po druhé návštěvě.


V Itálii narazíte na rodinnou restauračku v každé vesnici. Vaří pan majitel nebo jeho žena, jídlo je levné a úžasné. A to víno!


V Dublinu hraje večer živá kapela prakticky v každé hospodě. V onom inkriminovaném Londýně můžete trávit po klubech celou noc. V každém hraje jiná a vždycky skvělá muzika.


Kolik je v Praze fungujících klubů? Všechny dobré už radnice postupně pozavíraly, prý aby nerušily okolí. Teď to zřejmě čeká brněnskou Flédu.


Kolik je v městech pod sto tisíc obyvatel (kterých je u nás většina) opravdu dobrých restaurací? Že to jde, ukazuje třeba restaurace a hotel Gabreta v Sušici. V městečku, které má jedenáct tisíc obyvatel. Restaurace i hotel žije především z německých a rakouských turistů, kteří se sem, světe div se, vracejí. Mimo jiné je totiž osobně vítá pan majitel, který v restauraci i přes svůj vysoký věk každý den je.


Ale kolik je takových Gabret v podobně velkých městech? V Praze se v poslední době stává turistická atrakce z restaurace Lokál, která vsadila na jednoduchou českou kuchyni a absolutní kvalitu v surovinách. A ono to funguje! Lokál se stal večerní zastávkou turistických výprav, které si prohlížejí, jak vypadá typická česká hospoda.


Jak to, že tu takových hospod nejsou desítky? Takže: co udělat, aby se k nám turisté chtěli vracet? Chovejme se k nim jako k milým a váženým hostům. Ve službách jim opravdu služme. Oni nám za to rádi zaplatí. A zřiďme přímou linku z Prahy do Stodolní. Nebo v Praze otevřeme rovnou její filiálku.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Martin Charvát, reklamní expert
03.05.2012 - 06:31:30

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.