GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Společnost RUDOLF JELÍNEK skončila ve ztrátě kvůli metanolové aféře

 

 

 

Spolecnost R.Jelinek skoncila ve ztrate kvůli metanolove afereHospodaření tradičního českého výrobce ovocných destilátů, společnosti RUDOLF JELÍNEK, za rok 2012 významně ovlivnila metanolová aféra. Tržby z prodeje vlastních výrobků poklesly v meziročním srovnání o 15 procent a dosáhly necelých 253 mil. Kč. Hospodaření společnosti skončilo ztrátou ve výši 15,9 milionu Kč. Přitom o rok dříve společnost vytvořila zisk 22,6 mil. Kč.

 

Do výsledků hospodaření společnosti se tak promítla loňská matanolová aféra, která významně omezila poptávku po tvrdém alkoholu. Tento propad ještě prohloubil státem vyhlášený zákaz prodeje tvrdého alkoholu.

 

„Zaznamenali jsme pokles tržeb z prodeje vlastních výrobků o téměř 50 milionů korun. V tuzemsku nám propadly tržby o 13 a na zahraničních trzích o 19 procent," komentuje výsledky hospodaření generální ředitel společnosti RUDOLF JELÍNEK Pavel Dvořáček a dodává: „Přitom nebýt metanolové aféry, zaznamenali bychom dobrý rok - ještě v srpnu 2011 byly naše tržby o jedenáct procent vyšší než v předchozím roce."

 

Mezi hlavní exportní teritoria společnosti patří Slovensko, USA, Německo a Rakousko. Celkově firma vyváží do 40 zemí světa. Největší propad exportu zaznamenal tradiční český výrobce na Slovensku. „Velmi nás poškodil administrativní zákaz vývozu automaticky zavedený v době prohibice vyhlášené českou vládou. To nám radikálně omezilo prodeje hlavně na Slovensko a do Polska a Ruska," říká Pavel Dvořáček, „na Slovensku a v Polsku se k tomu navíc přidala i mediální kampaň proti českým výrobkům podporovaná tamními likérkami."

 

Společnost RUDOLF JELÍNEK musela v reakci na prohibici v loňském roce na tři týdny zastavit výrobu a následně nákladně překolkovat již vyrobené lahve.

 

Letos se již poptávka postupně vrací do normálu. „V prvním čtvrtletí 2013 jsme v prodeji vlastních výrobků o desetinu nad hodnotami minulého roku a naše celkové tržby rostou i díky prodeji dalších distribuovaných výrobků," doplňuje generální ředitel společnosti.

 

RUDOLF JELÍNEK v roce 2012 realizoval velkou investici do modernizace stáčírny ve Vizovicích v celkové hodnotě 28,7 mil. Kč, z čehož část činila dotace z evropských fondů. Současně se firma od srpna 2012 stala výhradním distributorem ovocných likérů Berentzen, vodky Puschkin a nápojů Polar v České republice.

 

Společnost RUDOLF JELÍNEK odvedla v loňském roce na spotřebních daních do státního rozpočtu 274,2 mil. Kč.

 

RUDOLF JELÍNEK a.s. je tradiční český výrobce ovocných destilátů, především slivovice. Společnost vznikla v roce 1894. RUDOLF JELÍNEK a.s. je členem skupiny R. JELÍNEK GROUP SE, která je největším světovým výrobcem ovocných destilátů. Do skupiny dále patří společnost R. JELINEK L.A. - S.A. (chilský výrobce ovocných destilátů, zejména hruškovice), největší výrobce ovocných destilátů v Rumunsku S.C. VALCO S.A. a největší výrobce slivové rakije v Bulharsku VINPROM-TROYAN AD. Do skupiny v České republice dále patří likérka Milan Metelka a.s. Společnost RUDOLF JELÍNEK a.s. je držitelem certifikátu IFS Food. Více na www.rjelinek.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

29.05.2013 - 06:13:42

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.