GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Nelegálních palíren přibývá. Státní pokladna přichází o desítky milionů

 

ilustracni fotoNejvětší české likérce propadly tržby o třetinu. Může za to neúroda i rostoucí černý trh. Zákon totiž od loňska neposuzuje nelegální pálení jako trestný čin, ale pouze jako přestupek. Státní kasa tak přichází o desítky milionů korun.

 

Výběr spotřební daně z provozu pěstitelských pálenic zažil jeden z největších poklesů u nás. Od ledna do května vyměřila celní správa pálenicím daň pouhých 173,6 miliónu korun oproti víc jak 405 miliónům ve stejném období loňska. Může za to loňská neúroda ovoce, ale podle lidí z branže i nárůst nelegálního pálení kořalek v domácnostech. Zákon je totiž vůči majitelům nepřihlášených destilačních kolon od loňska benevolentnější - posuzuje jejich držení jako přestupek a ne trestný čin jako tomu bylo do té doby.

 

"Nelegální pálení destilátů zůstává trestné nadále, ale skutečnost, že nelegální vlastnictví zařízení už není trestný čin, černotě nahrává. Pokoutné destilování se už tak těžko prokazovalo. Ten zákon je špatný, ale těžko s tím už něco dělat, poslanci mají zřejmě víc jiných starostí," říká šéf Unie destilatérů Václav Šitner.

 

Loňská neúroda způsobila pálenicím, velký propad tržeb. A stejně tak i likérkám, které se na destiláty zaměřují. Například jedničce destilátového trhu vizovickému Rudolfu Jelínkovi, který má víc jak padesátiprocentní podíl na prodeji destilátů v Česku, zpracuje u nás ročně na standardní pálení - pro obchodní síť - na 11 miliónů kilogramů ovoce a lidem za úplatu a sníženou spotřební daň vypálí na 320 tun doneseného ovoce. 

 

Loni Rudolf Jelínek zaznamenal až třicetiprocentní propad tržeb. „Může ze to předloňské předzásobení před zvýšením spotřební daně a tedy loňský pokles prodeje, loňská neúroda, ale i rostoucí černý trh," připomíná Pavel Dvořáček, generální ředitel vizovické firmy. Nelegálně vyrobené destiláty podle něj stále častěji putují i do hospod.


Nelegální palírny připravují stát o desítky milionů
Už loňská druhá polovina roku přinesla státní kase z provozu pálenic nevídaný pokles daňových příjmů. Například v říjnu činil předpis spotřební daně 7,3 miliónu korun, v říjnu předchozího roku to přitom bylo 39,4 miliónu.


"Hlavním důvodem je samozřejmě vliv menší úrody ovoce, ale je pravda, že odhalovat nelegální pálení je složité," říká mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Lidé z oficiálních pálenic to říkají ale víc natvrdo: „Těžko někoho chytit. Leda tak na něčí udání. Je to jak v Americe za časů prohibice. Al Caponemu také nelegální kšefty s alkoholem nedokázali a zavřeli ho až za daňové podvody," říká Stanislav Mach z Pálenice Malenovice na Zlínsku.


„Neznám tu skoro nikoho, kdo by přiznal, že si pálenku kupuje," vyjádřil se už před časem anonymně pracovník další z pálenic u Zlína. Celníci jako správci spotřební daně skutečně mnoho šancí na odhalení domácího pálení nemají. Pokud si lidé pálí pro vlastní potřebu a nekšeftují s destiláty ve velkém, těžko celníci porušení zákona dokážou. Do domu bez vážného podezření a soudního příkazu vstupovat nemohou.


V Česku se podle Unie destilatérů oficiálně vypálí ročně přes 4 milióny litrů stoprocentního alkoholu, destilatéři a lidé z oficiálních pálenic odhadují, že lidé si doma navíc vypálí nelegálně polovinu až stejné množství.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
04.08.2011 - 13:47:09

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.