Nedělejme si iluze. Od té doby, co se destiláty staly výborným obchodním artiklem, nastala i éra šetření a škrcení na všem, co má s destiláty něco společného. Krom šizení primárních surovin dochází i k dalším zjevným změnám.
Drtivá většina profesionálů, s nimiž jsem se za posledních sedm let setkal, jsou naprostí diletanti. Většinou ani netuší, co vlastně mají v nabídce a z čeho a jak se to vyrábí. Ale to by nebylo ani tak nejhorší. Vedle jejich ignorance je nejostudnější jejich naprostá impotence kvalitní produkt pravdivě a správně nabídnout. Člověku se hrůzou kroutí palce u nohou a u citlivějších jedinců může nastat až prudký záchvat nevolnosti. Mražení, pálení, ledování, ředění, šizení a strašlivá vyčpělost destilátů je finální odměnou každého, jehož zdobí velkorysost a statečně nedbá urážlivého předražení téměř ve všech podnicích. Jaký pak div, že na každou kvalitní whisky nebo koňak či výjimečné víno sedá prach mnoho měsíců, ba někdy i let! Pravda, jsme národ pivařů, ale pohleďte, jak příšerné pivo nám dnes vaří! Vidím zde naprosté pohrdání zákazníkem a příšernou neprofesionálnost. Otázkou zůstává, zda toto pohrdání a levost je obyčejná hovadská lenost, nebo nepochopení služby zákazníkům. Komu se mé pojednání zdá příliš kritické, tomu doporučuji bedlivě sledovat počínání Francouzů, Italů a Katalánců ze střední třídy ve věku od 40 do 55 let, kteří statečně vchází do českých, moravských i slezských restaurantů a barů. Následně se zeptejte na hodnocení. Uvidíte, že hýkat nadšením se bude málokde. Většina z nich upřímně přizná, že mnohde měli pocit, že se propadli do žumpy a v ústech jim uvízlo lejno, jehož chuti se nedokáží zbavit. Víno jim i po ubezpečení, že je v pořádku, připomínalo velice špatný ocet a nabídka destilátů evokovala vzpomínky nejhorších pajzlů z chudinských čtvrtí, kam se naposledy dostali jako adolescenti. Dezert a káva na závěr byl nejhnusnější vtip, kterému se nikdo nesmál. Snad proto svým zahraničním hostům vařím doma sám a pít jim dávám výlučně ze svého sklepa. Do ryze českých podniků se odvažuji zvát jen na pivo - pochopitelně jen někde.
Zdroj: www.ihned.cz
20.09.2010 - 07:13:21
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...