GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Becherovce loni klesl zisk o více než třetinu na 179 mil.Kč

 

Likérce Jan Becher - Karlovarská Becherovka v uplynulém finančním roce klesl hrubý zisk o 112 milionů na 179 milionů Kč. Tržby jí vzrostly o 6,3 procenta na 1,4 miliardy Kč. ČTK to dnes oznámila mluvčí firmy Eva Kotýnková. Likérka počítá finanční rok od července 2009 do června 2010.

 

ilustracni foto

 


Meziroční růst tržeb o 84 milionů korun ovlivnil především prodej vlastních výrobků a mírně zvýšený prodej dovezených nápojů. Pokles zisku ovlivnilo zaúčtování jednorázového výnosu z prodeje majetku v předchozím roce a vytvoření opravných položek a rezerv k majetku v roce letošním. Také se v něm projevilo zdražení vstupů do výroby, nakupovaného zboží a vyšší investice do rozvoje značek. Ke snížení zisku přispěla i strategie firmy nesnižovat mzdy ani počty zaměstnanců, uvedla Kotýnková.


Podle ní likérka pro tento finanční rok očekává pozitivní trend ve vývoji tržeb. Letos v červnu otevřela nový výrobní závod v Karlových Varech, městské části Bohatice, kde měla od roku 2005 stáčírnu, kam se vozily kamiony s becherovkou z centra města. Do závodu investovala více než 100 milionů korun. Výrobní kapacita vzrostla až o 40 procent.


Likérku Jan Becher vlastní od roku 1998 koncern Pernod Ricard SA. Na českém trhu likérka funguje rovněž jako distributor značek mateřské skupiny. Prodej dovážených nápojů tvoří asi deset procent celkového zisku Becherovky.


Likér z Karlových Varů putuje do více než 35 zemí světa a vývoz stále roste. Druhým největším trhem je Slovensko, kam v roce 2005 prodala milion litrů likéru.


Čistý zisk francouzského výrobce alkoholických nápojů Pernod Ricard, který je druhým největším výrobcem lihovin na světě za britským konkurentem Diageo, v uplynulém fiskálním roce stoupl o procento na 951 milionů eur (zhruba 23,5 miliardy Kč). K růstu zisku přispěla silná poptávka po koňaku Martell v Číně a po whiskey Chivas Regal v Latinské Americe. Celkové tržby firmy nicméně ve fiskálním roce končícím v červnu klesly o dvě procenta na 7,08 miliardy eur kvůli nepříznivému vývoji měnových kurzů.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
26.10.2010 - 13:13:25

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.