GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Město může hostinci zkrátit otevírací dobu, řekl soud

 

 

ilustracni fotoPokud někoho ruší hluční hosté vycházející pozdě v noci z baru nebo restaurace, může si stěžovat na radnici a ta restauraci zkrátí otvírací dobu. Podle včerejšího verdiktu Ústavního soudu na to města a obce mají právo.


K překvapivému rozhodnutí došli ústavní soudci poté, co se zabývali vyhláškou města Břeclavi. Břeclav v ní omezuje otevírací dobu hostinských provozoven večer před pracovními dny jen do desáté hodiny, pokud leží v obytné zóně města. Ministerstvo vnitra břeclavskou vyhlášku napadlo argumentem, že obce nesmí omezovat podnikání.


Ústavní soud sice tuto konkrétní břeclavskou vyhlášku zrušil, ale obcím, které chtějí regulovat otvírací dobu barů, heren a hostinců, dal za pravdu.


Soudcům totiž vadila jen formalita: Břeclav přesně neurčila, co myslí pojmem "obytná zóna". To chce město napravit a vyhlášku zřejmě vydá znova.


Včerejší verdikt, který přiznává radnicím právo přepsat otvírací doby, znamená významný posun v rozhodování soudců. Až dosud totiž v podobných případech rozhodovali ve prospěch podnikatelů. Soudci poukázali mimo jiné na to, že provozoven s celonočním provozem v českých městech rychle přibývá.


"Tam, kde selhávají všechny jiné mechanismy, může být stanoven i konec provozní doby hostinských zařízení. Samozřejmě, že obec musí s touto možností nakládat rozumně a stanovit takové povinnosti jednoznačným způsobem," řekla soudkyně Dagmar Lastovecká.


U veřejného ochránce práv nyní leží desítky stížností lidí nebo občanských sdružení nespokojených s hlukem bujarých hostů opouštějících bar nebo restauraci. V žádné části Prahy ani například v Brně zatím vyhláška omezující otevírací dobu ale neplatí. Majitelé klubů, restaurací a barů si ji stanovují sami. "V současnosti žádnou takovou vyhlášku, jako má Břeclav, nepřipravujeme. Pokud ale takový podnět přijde, rozhodne o něm příští vedení města," řekl dosluhující náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS).

 

 Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Zuzana Keményová
17.11.2010 - 13:25:53

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.